Moje povolání: kouzelník

Share

Kouzelníků, a navíc dobrých, je v České republice pramálo, přesto se dají nějací najít. Na tuto zajímavou profesi jsme se zeptali Štěpána Šmída.

Řekněte mi něco málo o sobě. 

Pocházím z Liberce, avšak nyní bydlím nedaleko Prahy. Je mi 28 let, studoval jsem Fakultu sociálně ekonomickou v Ústí nad Labem. Rodinu zatím nemám, ani v dohlednu rodinu neplánuji (o žádných dětech zatím také nevím). Mám jednoho kocoura, o kterého se mi starají rodiče v Liberci.

Ekonomie a kouzlení přece spolu moc nesouvisí, nebo snad ano?

Zdánlivě nesouvisí, to je pravda, ale ve své podstatě jde o prodej služby jako kterékoli jiné. Navíc dělám pro firmy tzv. Product Placement. Tzn., že dostanu od firmy nějaký výrobek, zboží či službu a tento produkt poté tématicky zapojuji do svého vystoupení. Toto vše pak slouží k zábavné prezentaci zadaného produktu budoucím klientům či stávajícím odběratelům na firemních akcích apod. Při této činnosti se hodí znalosti z marketingu např. znalosti cílových skupin zákazníků apod. Koneckonců je každý rok potřeba vše spočítat a udělat daně, takže tam se také znalosti ze školy hodí.

Proč jste se stal kouzelníkem? Co vás k tomu vedlo?

Kouzelníkem jsem se vlastně nikdy nestal. Sám se za kouzelníka ani nepovažuji. V mém vystoupení jde hlavně o zábavu a kouzla jsou až druhotná, takže se považuji spíše za baviče. Kouzelníci v pravém slova smyslu neexistují, jsou to jen herci (a tak trochu blázni), kteří hrají roli kouzelníka. Onačení „kouzelník“ používám jen z formálních důvodů. Ani to slovo nemám moc rád, protože z historického hlediska šlo vždycky o někoho, kdo je „něco víc“ a to já opravdu nejsem.

Jinak ke kouzlení mě přivedla knížka Ing. Miloslava Trnky, kterého považuji za jednoho z nejlepších našich kouzelníků minulé doby (protože již bohužel není mezi námi).

Kouzlení vás živí, nebo máte ještě jiný příjem?

Kouzlení mě dobře živí již několik let, ale mám i jiné příjmy. Např. hodně investuji, protože vím, že kouzlení nebudu dělat věčně (a jsme zpět u té ekonomiky).

Jaký je hlavní přínos kouzelnické profese do dnešní moderní doby?

Kromě zábavy, které není nikdy dost, je hlavním přínosem odpovídat kladně na otázky, jestli se dá kouzlením uživit. Spousta lidí považuje za sci-fi mít práci, která by je bavila nebo byla dokonce jejich koníčkem, takže se kladné odpovědi občas diví. Nicméně jen samotná informace, že to lze, je velmi důležitým přínosem se vztahem na kteroukoli lidskou činnost.

Lze dovednosti kouzelníka využít i v běžném životě?

Dovednosti kouzelníka by se nikdy neměly zneužít k něčemu špatnému např. podvody v karetních hrách, kapsářství apod. I když takových nabídek jsem měl spoustu. Nedávno mi nabízel jeden divák 100 tis., když ho naučím jak si namíchat karty na poker. Samozřejmě jsem musel odmítnout. Spíše lze využít obecné dovednosti při jednání s lidmi v různých situacích, kterých na společenských akcích nastává spousta.

Není již kouzlení v dnešní moderní době starým uměleckým přežitkem?

Kouzlení jako takové asi nebude nikdy přežitkem. Jsou spíš přežité různé formy kouzelníka (např. pána ve fraku, který tahá králíka z klobouku – to je opravdu přežitá forma magie).

Máte v oblasti kouzelnictví nějakou svojí specializaci?

Ano, zabývám se hlavně mikromagií ve formě Table hoppingu tzn., že jako kouzelník chodím mezi lidmi během volné zábavy a bavím diváky kouzly přímo u stolu, kde sedí. Dále se specializuji na mluvené zábavná kouzelnická vystoupení ve stylu Stand up Comedy Magic.

Jaký očekáváte vývoj v oblasti moderní magie?

Očekává se stále větší požadavky na kouzelnickou roli hlavně v oblasti variability témat kouzelnických programů. Kdysi stačily 1 – 2 programy, které se předváděly jak na narozeninové oslavě, tak na velké firemní akci. Dnes a do budoucna bude kouzelnický program potřeba tématicky a obsahově měnit dle charakteru akce. Tzn., že trochu jinak pracuji s programem a diváky na svatebním vystoupení a trochu jinak na firemní akci apod.

Kde mohou čtenáři vidět vaše vystoupení?

Dělám z 90% soukromá vystoupení na firemních akcích, svatbách, narozeninách apod. Veřejné akce jsou zejména plesy, městské slavnosti, ale např. také dětské dny. Takže možnosti pro veřejnost jsou v tomto ohledu trochu omezené, protože veřejných akci, na kterých vystupuji, je méně.

Jak hodnotíte úroveň českých kouzelníků a mají naši kouzelníci své jméno i v zahraničí?

Nejsme na tom vůbec špatně, ale do světové špičky máme ještě docela daleko. Největší kouzelnické „velmoce“ jsou USA, Francie, Německo a např. i Korea. V Čechách je velmi málo kouzelníků, kteří jsou originální po obsahové i formální stránce. Drtivá většina českých kouzelníků, které jsme mohli vidět v televizi, jsou bohužel jen převzaté koncepty ze zahraničí. Ať se jedná o koncepty street magic, Copperfieldovské iluzionisty, komickou magii apod. U nás je bohužel ještě umění několik let pozadu za světem, takže stačí pouze okopírovat koncept ze zahraničí a máte úspěch téměř jistý (pakliže se udělá dobře). Tyto převzatá vystoupení mají po odborně-obsahové stránce de facto nulovou uměleckou hodnotu. Jinak mohu zmínit např. Pavla Pomezného, který byl v odborné kouzelnické veřejnosti celosvětově známý český kouzelnický inventor, avšak bohužel již také není mezi námi.

Vymýšlíte si i vlastní kouzla?

Ano, ale spíše se zaměřuji na vlastní originální pojetí a předvedení kouzel.

Jaké je vaše nejpovedenější číslo? Na které jste nejvíce hrdý a které uchvátí nejvíce lidí?

V současné době pracuji na postavě „Šamana“ v moderním zábavném pojetí. Je to jedna z mála originálních autorských postav na české kouzelnické scéně, která není odnikud převzatá. Např. budu chtít objevit křišťálovou kouli na věštění, ale místo toho omylem objevím bowlingovou kouli, ze které zábavně uhádnu různé osobní informace diváků apod. Tento program bude plný takovýchto tématických zábavných kouzel a bude to pravděpodobně moje nejpovedenější číslo. Hlavní potenciál této postavy spočívá v tom, že se Šaman může proměnit v kohokoli jiného, takže zahrne široký obsah zábavných témat.

Co je nejtěžší část vaší práce?

Obecně se říká, že dělat zábavu je jedna z nejtěžších činností vůbec. Z tohoto místa to můžu jen potvrdit. Další náročná část této práce je prosadit si cenu za vystoupení. Cena se pohybuje v tisících korun za vystoupení, někdy i v desetitisících korun u zakázkových vystoupení na míru nebo u sezónních termínů jako je Silvestr, víkend před Vánoci apod. Někomu se to může zdát moc, ale je potřeba počítat stovky a tisíce hodin tréninku, vymýšlení inovací, vysoké náklady na rekvizity, kostýmy, autorská práva, dopravu a spoustu dalších věcí okolo. Dále je potřeba počítat s tím, že pracuji na poměrně malém trhu, takže je potřeba celkem často program obměňovat, což představuje další náklady. Oproti tomu někteří kouzelníci v USA mají jeden program, který jim vystačí celý život z důvodu velkého trhu.

Mají lidé obecně v povědomí nějaký předsudek o vaší práci?

Ano, mají… Diváci stále kouzelníka spojují s taháním králíka z klobouku…

Máte i jiné koníčky kromě kouzlení?

Ano, rád hraji fotbal, který jsem kdysi hrál závodně a také mám rád kvalitní rychlá auta a létající koberce. Také mě baví natáčení zábavných videí s kouzelnickou tematikou. Některá videa jsou ke zhlédnutí na mých stránkách a některá jsou zatím ještě v přípravě.

Je nějaká myšlenka, kterou se v životě řídíte? Co byste chtěl čtenářům ještě sdělit?

Je spousta citátů a myšlenek, které jsou v dnešním složitém, uspěchaném světě velmi pravdivé a opodstatněné. Takových citátů, které se mi líbí a se kterými se ztotožňuji bych mohl napsat desítky, ale uvedu jen jeden, který se mi líbí nejvíce: „Důležité je se z toho všeho neposrat.“

Read more

Local News