Město duchů je i v Čechách

Share

Město duchů, město mrtvých. Místo hrůzy a mnoho dalších názvů mohou mít osady, města, vesnice, pokud v nich nezůstala ani jediná známka života a přece zpovzdálí vypadají velice obyčejně. Prozatím byly takové lokality výsadou televizních scénářů, Černobylu a dalších oblastí, které jsou od nás celkem vzdáleny. Možná jste už o ní slyšeli, ale dle veřejného podvědomí jde o vesnici, která prozatím zůstává skryta širší veřejnosti a přece je od nás takový kousek. Ti co bydlí na Rakovnicku budou už vědět, kam nynější článek směřujeme.

Praha je vyhlášeným městem nevšedního luxusu, památek a historických pamětihodností. Stačí si však vzít taxi a za několik málo okamžiků se ocitnete ve městě duchů, které nahání husí kůži. Vymlácená okna, polorozpadlé budovy, propadlé střechy. Nepořádek po okolí naznačuje, že zde proběhla krutá bitva, nebo nás napadl neznámý virus a přeživší se schovávají v útrobách domů.

Tajemná vesnice Vrbice.

Téměř 80 kilometrů od Prahy se nachází vesnice nesoucí název Vrbice. Jde o unikát na českém území, jelikož jde o vybydlené tzv. Mrtvé město, které bylo ponecháno svému osudu. Ještě ve 30 letech zde proudil život a dnes vesnice připomíná poválečné období těch nejkrutějších oblastí. Co se vlastně stalo a proč se odtud lidé odstěhovali? Nechybí zde ani památka na místní školu, kam docházelo na 60 dětí. Hospoda a tři malé obchody. Za starých časů se zde mlelo obilí v mlýně a kovaly podkovy pro široký kraj. Vrbice bylo vyhlášené místo řemeslníků a společenského života s příměsí příjemné atmosféry. Během letní sezóny se obec stávala pravidelnou zastávkou pro celou řadu turistů. Místní rybník fungoval jako lázně. Nyní však vesnice působí jako po nájezdu postapokaliptických rytířů.

Hrstka přeživších

V současné době zde naleznete cca 15 starousedlíků, kteří se ve svých domech perou s nepřízní osudu. Stará generace tvrdí, že jakmile odejdou na onen svět, tak Vrbice budou vymazány z mapy. Bydlení je zde velmi nebezpečné. Vítr shazuje omítku i tašky ze střechy. Zachovalé stavení se zde prodávají za symbolickou cenu. Jak je možné, že se lidé odporoučeli pryč a své domovy zde zanechali? Razantní úbytek obyvatel prý nastal ihned po válce. Poslední tečkou byl pád zemědělského podniku po revoluci. Jeho bankrot ponechal všechny budovy svému osudu.

Prý vlastnil na 50% stavení a dával práci téměř všem obyvatelům. Od té doby se Vrbice zmítají na pokraji vyhynutí. Jediná spása je ve výstavbě dálnice a využití zdejší lokality k podnikání. Nechejme se překvapit jak to z obcí nakonec dopadne. Jde o skvělou šanci, jak si udělat nevšední výlet do nevšední vesničky s nezapomenutelnou atmosférou.

Read more

Local News