Loterie a hazard láká mnoho lidí – co je k tomu vede a v čem je tato záliba nebezpečná?

Share

Nejrůznější loterie, stírací losy, kurzové sázky a jiné hazardní hry jsou ve velké oblibě mnoha Čechů a pro spoustu z nich se staly samozřejmou a nedílnou částí jejich života. Hazardní hry – samy o sobě – samozřejmě nejsou principiálně nic špatného a samotný fakt, že si někdo vsadí, není nic, co by se mělo apriori odsuzovat. Nic to ale nemění na faktu, že hazard je zároveň dost nebezpečný, zejména pak pro osoby s nižším vzděláním a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Sázíme i v době koronakrize.

V tomto článku jsme se zamysleli nad tím, jaké jsou hlavní důvody proč lidé hazardní hry hrají – co je k tomu vede a co bývá nejčastější motivací vsadit si peníze. Vybrali jsme osm hlavních důvodů, kvůli nimž nejčastěji lidé hazardu podlehnou – zdaleka ne vždy se pak jedná pouze o méně vzdělané či chudší skupiny lidí, ale mnohdy i o dobře situované spoluobčany.

1) Touha po velké výhře

Celkem pochopitelně jedním z nejčastějších důvodů, proč se lidé pouští do hazardních her, je touha po zbohatnutí, nebo alespoň po vysoké výhře. To se týká v podstatě všech druhů těchto her, ať už jde o tradiční loterie typu Sportka či Šťastných 10, sportovní kurzové sázky, stírací losy nebo i hrací automaty, jež patří k těm nejnebezpečnějším. Touha vyhrát velké peníze je samozřejmě naprosto pochopitelná, mnoho lidí ale bohužel zcela zbavuje racionálního myšlení a nastupují u nich jen emoce. Jak už bylo řečeno výše – vsadit si samo o sobě není nic špatného. Problém ale nastává v okamžiku, kdy si člověk vsadí více, než si může dovolit. To pak může vést k půjčování, propadnutí se do dluhové pasti, exekucí atd. V tomto je hazard nebezpečný – vždy je důležité se kontrolovat a pokud už člověk sází, vždycky si vsadit pouze tolik, kolik si může dovolit prohrát.

2) Adrenalin, zážitek ze hry

Dalším důvodem, proč mnoho lidí často vyhledává různé hazardní hry je potřeba adrenalinu a napětí. Tento zážitek často lidem nabízejí třeba klasické herní automaty, ty ale patří asi k tomu nejvíce nebezpečnému typu hazardu. U nich je riziko závislosti velmi vysoké, nehledě na to, že automaty jsou pochopitelně nastaveny tak, aby vydělávaly jejich majiteli, zatímco hráči na nich z dlouhodobého hlediska prostě úspěšní být nemohou. Zážitkem ale může být třeba návštěva klasického kasina s krupiéry – tam už nemusí jít o takový problém, opět ale závisí na tom, zda dotyčný hráč sází opravdu jen to, co si může dovolit prohrát.

3) Závislost na hře, nutkání hrát znovu

S hazardními hrami je téměř vždy spojená větší či menší míra závislosti na dané hře. Týká se to nejen již zmiňovaných automatů, ale i kurzových sázek, různých loterií a dalších her. Závislost na hazardu je celospolečenský problém, který již v řadě míst řešili tak, že jednoduše kasina nebo herní automaty na území svých měst a obcí zakázali. Sice vzniklo mnoho míst, kde se hraje tzv. načerno a problémem jsou i tzv. kvízomaty (převlečené klasické herní automaty), ale zákaz kasin a automatů může do značné míry mnoha lidem pomoci. Samozřejmě ale záleží na úhlu pohledu – pro liberálně smýšlejícího člověka jsou naopak zákazy špatným řešením. Na čem se ale asi shodnou všichni, je potřeba důkladné osvěty, která by měla být už na školách a děti by měly vědět, jaké nebezpečí hazardní hry – zejména pak automaty – znamenají.

4) Představa, že sázením člověk vyřeší svou situaci

Tento motiv určitě nepatří k těm nejčastějším, nicméně je řada lidí, která se k hazardním hrám upíná jako k jakési naději, že tyto hry jim pomohou dostat se z jejich (finanční) krize. Někteří jsou tak naivní, že si myslí, že zbohatnou díky automatům, jiní věří tomu, že uspějí díky loteriím nebo třeba ruletě. Je fakt, že např. kurzovými sázkami se skutečně živit dá, je ale třeba si uvědomit, že to dokáže jen minimální procento lidí – drtivá většina sázkařů je spíše v mínusu a nelze tak spoléhat na to, že když člověk rozumí sportu, dokáže na tom zbohatnout. Je zde potřeba počítat hodnoty kurzu, pravděpodobnosti a řídit si moneymanagement. Samostatnou kapitolou jsou v tomto kontextu různí podvodníci, nabízející “zaručené“ tipy na sportovní zápasy. Ti na tom opravdu vydělat mohou, zato jejich naivní klienti jen přijdou o peníze. Trochu jiným případem je pak poker, který je spíše někde na pomezí hazardu a sportu – tam už zdaleka nejde jen o štěstí a dobrý hráč se pokerem skutečně může živit. To ale opět platí pouze pro ty nejlepší a i k pokeru je tak třeba přistupovat opatrně a nesázet víc, než si člověk může dovolit.

5) Zábava – zejména u kurzových sázek, ale i u rulety apod.

K důvodům, proč mnoho lidí hraje hazardní hry patří nejen finanční motivace, ale také to, že je to prostě a jednoduše baví. Provozovatelé her se logicky snaží, aby jejich produkty byly pro klienty co nejpřitažlivější a nejzábavnější a v posledních letech se – i díky rozmachu internetového sázení – daří tyto hry dělat čím dál atraktivnějšími. U kurzových sázek pak hraje velkou roli také to, že když si vsadíte na nějaký zápas, prožíváte ho úplně jinak, než pokud vsazeno nemáte – kdo to někdy zkusil, přesně ví, o čem je řeč. Pokud máte vsazeno na výhru nějakého týmu, každý gól (týmu na nějž jste si vsadili) vám udělá mnohem větší radost a zážitek ze zápasu je úplně jiný. Z kasinových her je hodně zábavná třeba ruleta, která je ale hodně zrádná právě v tom, jak strašně snadno se v ní dá vyhrát. To je obrovské nebezpečí a jakmile jednou člověk do tohoto “kolotoče“ spadne, těžko se z něj dostává.

6) Sociální aspekty – když sázejí rodinní příslušníci nebo kamarádi

Bohužel, mnoho mladých lidí se k hazardu dostane na základě toho, že to – lidově řečeno – mají v rodině. Pokud např. otec pravidelně hraje automaty v hospodě, je pak velmi časté, že k tomu v dospělosti sklouznou i jeho děti. Stejně tak ale velký vliv mají i kamarádi – když je mladý člověk členem party lidí, kde všichni hrají automaty, sázejí na sport nebo se věnují jinému hazardu, je pro něj obtížné nepodlehnout a nezačít hrát také. Okolí člověka, v němž se pohybuje, hraje velmi často naprosto klíčovou roli v tom, zda se stane závislým na hazardních hrách nebo naopak.

Nepříjemným důsledkem pak může být půjčování peněz a pád do dluhové pasti – zejména tehdy, když si takové lidé půjčují od lichvářů nebo si berou předražené úvěry. Pokud už se člověk – třeba zrovna následkem hazardu – dostane do dluhů a potřebuje půjčku, je důležité vsadit na jistotu – a tu získáte např. použitím některého z nezávislých srovnávačů úvěrů.

7) Reklamy na hazardní hry v médiích a vidina snadného zbohatnutí

K vyzkoušení některých hazardních her člověka samozřejmě motivují i reklamy – v nich jsou jednotlivé hry samozřejmě líčeny v tom nejlepším světle a zvláště pokud se v nich objevuje třeba výše jackpotu, mnoho lidí podlehne vidině snadného a rychlého zbohatnutí. Hodně se to týká zejména loterií, kde jackpoty šplhají do milionových částek a spoustu lidí tato čísla nalákají. Smutné ale je, že už si neuvědomují, že šance jejich výhry na jackpot nebo třeba první pořadí ve Sportce je téměř nulová – vyšší šance je, že do nich uhodí blesk a šance na milionové výhry jsou tak nízké, že jde v podstatě o vyhozené peníze. To si ale hodně lidí nedokáže spočítat a třeba každý týden (nebo i každý den) zbytečně znovu a znovu vyhazují peníze za loterie s minimální šancí na výhru.

8) Vstupní bonusy pro nové hráče (zejména u kurzových sázek a online kasin)

Na samotný závěr jsme si nechali jedno z velkých lákadel, které dokáže přimět mnoho lidí ke vstupu do světa sázení – vstupní bonusy pro nové hráče. S těmi se můžeme setkat zejména u provozovatelů kurzových sázek (jako je třeba Tipsport nebo Fortuna), ale i u různých online kasin, kde se hraje např. ruleta, poker a jiné karetní hry. Vstupní bonusy se někdy mohou vyplatit a na první pohled vždy působí mimořádně lákavě – když se na ně ale podíváte podrobně, zjistíte, že to často není vůbec tak růžové, jak to vypadá. K získání bonusu totiž musí mnohdy člověk protočit třeba desetinásobek vstupního vkladu, takže ve finále na bonus většina lidí vůbec nedosáhne. Proto doporučujeme se předem seznámit s podmínkami – některé vstupní bonusy totiž skutečně výhodné jsou, je ale třeba si předem zjistit přesná pravidla. Je tak mimochodem – je řada lidí, která si přivydělává právě těmito bonusy, říká se jim “bonushunters“.

Co říci závěrem? Určitě nechceme všechny hazardní hry házet do jednoho pytle – je opravdu velký rozdíl mezi herními automaty (jejichž hraní je prostě hloupost) a třeba kurzovými sázkami nebo pokerem, na nichž rozhodně nic špatného není. ALE! Důležité ale je přistupovat k sázení s rozumem a chladnou hlavou – nepodléhat emocím a sázet opravdu jen tolik, kolik si můžeme dovolit prohrát.

Read more

Local News