Levitace aneb jde doopravdy létat?

Share

Je levitace pouhý trik a podvod? Nebo skutečně existují lidé, kteří jsou schopní překonat gravitační sílu. Důkazy levitace nalézáme po celém světě a v nejrůznějších kulturách, nejde jen o iluzionisty, ale také o různé kmenové šamany a podobně. Mezi levitaci se počítá a hýbání různými předměty a to pouze pomocí energie mysli.

Něco málo z historie

Levitace není v žádném případě žádná novinka, první úkazy toho, že lidé létají vzduchem nacházíme vyryté do skal například na Sahaře. Další obrázky lidí, kteří se vznášejí nad zemí, pocházejí z Kolumbie nebo z Peru. Během středověku se levitace spojuje s náboženskou extází, lidé se měli dostat do takového transu, že přestali ovládat svoje tělo a začali vnímat vyšší energii, což způsobilo jejich vznášení.

František Josef I. a levitace

Na dvoře tohoto mocného císaře působil jako iluzionista slavný mystik Shindler, který se snažil všem kolem dokázat, že se může vznést k nebi, kdykoli se mu zachce. Císař jej vzal za slovo a pozval ho na exhibici k sobě. Přitom upravil sál tak, že místo lustru umístil měšec plný peněz. Tyto peníze si Shindler mohl ponechat v případě, že bez jakékoliv pomoci vystoupí do výšky několika metrů a v pořádku se vrátí na zem. Tak se i stalo, ovšem Shidnler vystoupení ještě protáhl a těsně pod stropem si navíc na pár minut odpočinul v leže.

Levitace nebo hypnóza?

Velkým pojmem v oblasti levitace je i Daniel Douglas Home. Tento muž dokázal levitovat při jakékoliv situaci a svoji show předvedl více než stokrát. Existuje řada svědectví, která jej označila za posedlého, který se ve vzduchu choval jako v transu a často si poté nic nepamatoval. Jiná svědectví zase tvrdí, že jediné co tento muž uměl, bylo hypnotizovat a že si publikum předem připravil hypnózou a po té jen mluvil o tom, že léta. Zde byla také poprvé do levitace zatažena technika. Home byl mockrát obviněn, že si místa, kde působí prohlíží, a že pak instaluje moderní technologie, které mu umožňuje létat. Tohle byly ale skutečně jen pomluvy, protože Home měl více než sto vystoupení a často přijel třeba jen hodinu předem.

Levitace a buddhismus

I buddhistické kláštery patří mezi místa, kde něco jako levitace není nic neobvyklého. Mniši se zde celé hodiny učí, nechat ze sebe odejít tíhu světa a stát se lehčím, v překladu se toto cvičení jmenuje ,,Nechat si narůst neviditelná křídla“. Každý mnich, který chce postoupit v klášteře víš, musí podstoupit určitou zkoušku. Tato zkouška je založená na tom, že mnich stojí v jámě, která je úzká a vysoká dva metry. Úkolem mnicha je, dostat se jedním skokem z jámy. Jen ten kdo správně cvičil svoji mysl, je takového výkonu schopen.

Read more

Local News