Kryptoměnové bohatství. Jak jej uchovat?

Share

Před několika lety byly kryptoměny známé jen hrstce obyvatel. Obrovský potenciál, který má jejich využití však přiměl k jejich nákupu milióny lidí, včetně firem, korporací a fondů.

Dnes už je nejde přehlížet. Nákupem kryptoměn ve správnou chvíli a pozdějším prodejem při růstu kurzu můžete vydělat i stovky procent. Seznamte se s nimi blíže a naučte se, jak je uchovávat v bezpečí.

Kryptoměny a jejich výhody

Kryptoměny jsou digitálním platidlem. Neexistují ve fyzické podobě, nemohou být padělány a nejsou řízeny žádnou centrální autoritou.

U Bitcoinu (v čem je Bitcoin tak unikátní?) a řady dalších je předem známa výše objemu mincí (není to tak ale u všech). Bitcoinu nebude vytěženo více a těžba se každý rok zpomaluje. To dává předpoklad růstu hodnoty. Zároveň začínají kryptoměny pronikat i jako běžné platidlo do větších i menších e-shopů. Používají je běžní občané i nadnárodní firmy.

Někde kryptoměny dokonce nahradily vydávání akcií. Firmy si vytvořily vlastní kryptoměnu a uvedly ji na burzu. Zmíněné signály jsou začátkem zářné budoucnosti kryptoměn, a pokud bude zavádění kryptoměn do běžného života pokračovat, můžeme očekávat trvalý růst hodnoty.

Nakládejte s kryptoměnami obezřetně

Kryptoměny jsou cenné a mohou představovat majetek v hodnotě i několika milionů. Proto byste s nimi měli nakládat stejně opatrně, jako kdybyste uchovávali cenný diamant.

Ti, kdo kryptoměnu drží několik měsíců nebo let, nemají s výběrem peněženky takový problém, jako ti, kteří s měnou pravidelně obchodují. Potřebují mít měnu neustále k dispozici a to znamená, že jsou často s peněženkou připojeni k internetu.

Útoky hackerů jsou však neúprosné a při takovém útoku přijdete o peníze velmi snadno. Obzvlášt, pokud uchováváte kryptoměny online.

Kryptoměny s obrovským potenciálem

Každý den sledujeme na burze růst nebo pokles hodnoty Bitcoinu a jiných kryptoměn. Nebývá výjimečné, že zaznamenáte změnu o desítky procent během jediného dne. Snadno tak můžete přijít k zajímavému zisku. Obchodování s kryptoměnami není úplně snadné, ale můžete se do něj pustit prakticky hned. Začněte však s menší částkou.

Druhou možností, jak na kryptoměnách vydělat je nakoupit určitý obnos a uložit jej. Pokud se rozhodnete investovat, myslete také na bezpečí digitální měny. Jak bezpečně uchovat kryptoměny v době, kdy čekáte na růst kurzu?

3 populární možnosti, jak uchovat kryptoměny

V základním rozdělení můžete mít hardware, nebo software peněženku. Mezi ně řadíme online peněženku, desktopovou peněženku, mobilní aplikaci a externí zařízení.

Volba nejméně bezpečná

Nejméně bezpečné je nechávat peníze přímo v prostředí burzy/směnárny, na vašem účtu. Tak nad nimi nemáte kontrolu a dáváte je k dispozici třetí osobě.

Představuje to však nejrychlejší způsob, jak obchodovat. Jsou lidé, kteří nákupy a prodejte realizují několikrát denně, často nechávají pozice otevřené i v době, kdy nejsou u počítače. Pro tyto lidi (obchodníky) je to samozřejmě velice praktické. Není to však bezpečné.

Občas se stane, že je burza, nebo směnárna napadena a jsou z ni odcizeny kryptoměny. Abyste minimalizovali riziko napadení, převádějte si větší sumy z účtu obchodníka do peněženek a ponechávejte jen to množství, co máte v otevřených pozicích. Zároveň si vybírejte jen známé, bezpečné a prověřené burzy.

Lepší volba, online peněženka

O stupínek bezpečnější varianta je online peněženka, která může mít i miliony uživatelů. Přesto však představuje vysoká rizika. Používají ji zejména ti, kteří s kryptoměnami obchodují, nakupují a potřebují okamžitý přístup ke všem měnám a možnost jejich směny v interním prostředí.

Správci online peněženek neustále vylepšují jejich zabezpečení a přidávají další užitečné funkce pro uživatele. Kryptoměnu ale svěřujete třetí osobě a nemáte kontrolu nad privátními klíči. Vlastníkem privátního klíče je zřizovatel online peněženky.

Online peněženky používejte pouze na menší obnosy kryptoměn a v případě, kdy s kryptoměnami obchodujete každý den.

Pokud se rozhodnete pro online peněženku, volit budete zejména podle uživatelského rozhraní a množství podporovaných kryptoměn. Užitečnou funkcí je směnárna, kdy si můžete v peněžence přímo nakoupit různé kryptoměny. Osvědčenou peněženkou je například Wirex nebo Trust Wallet. I zde platí, že větší obnos nenechávejte v prostředí online peněženek.

Větší zabezpečení, softwarové peněženky

O něco bezpečnější jsou pak peněženky softwarové, přesněji desktopové. Do počítače si stáhnete program a kryptoměnu máte uloženou na svém zařízení. Kryptoměna pak má vyhrazené místo na vašem harddisku a operovat s ní můžete jen z osobního počítače.

Populární je například peněženka Bitcoin Core. Stáhnout si můžete i aplikaci do mobilního telefonu. Oblíbené jsou peněženky Electrum, Mycelium nebo BRD Wallet.

U softwarových peněženek máte ke kryptoměnám přístup jen vy (v ideálním případě samozřejmě). Jsou však ohroženy útoky zvenčí ve chvíli, kdy připojíte zařízení k internetu. Výhodou softwarové peněženky je její nízká cena (často nulová). Také máte možnost obnovit peněženku, pokud se vaše zařízení poškodí.

Nejbezpečnější úložiště, hardwarová peněženka

Nejbezpečnější pro uchování kryptoměn jsou hardwarové peněženky. Jedná se o externí zařízení, které připojíte k internetu jen ve chvíli, kdy potřebujete provádět konkrétní transakci. Mohou vypadat jako USB disk vybaveny displejem.

Externí zařízení má řadu ochranných prvků a v případě ztráty, odcizení nebo poškození můžete obsah peněženky obnovit prostřednictvím seedu. Největší bezpečnost je však dána tím, že zařízení uchovává kryptoměny v režimu off-line. Tedy bez možnosti napadení třetí stranou. Známé a oblíbené hardwarové peněženky jsou Trezor od české společnosti a Ledger Nano od francouzského výrobce.

Tipy, jak chránit kryptoměnové bohatství

Pojďme si shrnout výše napsané,  abyste se v budoucnu zbytečně nepřipravili peníze.

  • Při obchodování investujte jen tak vysokou částku, o kterou můžete přijít.
  • Vždy počítejte s možnou ztrátou.
  • Nikdy si na obchodování nepůjčujte a pravidelně převádějte zisk.
  • ·         Opatrně nakládejte i s recovery seedem. To je vygenerovaný seznam slov, který si musíte opsat, jakmile zakládáte peněženku. Nefoťte jej a nemějte kopii uloženou ani v PC ani v telefonu. Uchovejte seed na bezpečném místě a nikomu nesdělujte jeho podobu.

Obchodování a investování do kryptoměn představuje možnost, jak prostřednictvím internetu vydělat zajímavé peníze. Je ale třeba být obezřetný, rozvážný a trpělivý.

Pokud vás kryptoměny zaujaly, zde si o nich můžete přečíst vše důležité.

Read more

Local News