Krbová kamna: jak v nich efektivně topit?

Share

Sednout si večer ke krbu nebo krbovým kamnům se šálkem čaje v ruce a užít si příjemnou atmosféru i sálající teplo je snem mnoha lidí. Často nás ale ruší nutnost neustále přikládat nebo dřevo nehoří podle našich představ. Pohodlí přinesou dřevěné brikety.

Dřevo do krbu musíme připravovat s předstihem a skladovat tak, aby bylo suché. Mokré dřevo špatně hoří, zanáší kouřovod a suché je zase naopak hned pryč a musíme často přikládat. Proto jsou po celé Evropě již dlouhou dobu velmi oblíbené lisované dřevěné brikety. Kompaktní a cenově nenáročné briketu nejčastěji ve tvaru kvádru nebo válce se od dřevěného uhlí velmi odlišují a topí se jimi jiným způsobem. Dřevěné brikety hoří pomalu a snižuje se tak množství potřebného paliva, musíte s nimi ale topit správně a využít tak všechny jejich výhody.

Jak na to?

Krbová kamna musí mít regulovatelný přívod vzduchu a komínovou klapku. Nejdříve zatopíme tak, jak jsme zvyklí, tedy ideálně použijeme dřevěné třísky, suché dřevo a případně podpalovač. Nejlepším a nejefektivnějším způsobem pro tento krok je použití kombinace suchého dřeva, dřevěných třísek a podpalovače. Dvířka necháme mírně otevřená, aby se prohřál komín, teprve pak je zavíráme a necháme celá kamna zahřát s otevřeným přívodem vzduchu a otevřenou komínovou klapkou. Až se v kamnech vytvoří žhavé uhlíky, je pravý čas pro brikety. S ohledem na velikost kamen zvolíme množství a na uhlíky brikety položíme. Není potřeba nijak zahrabávat, podpalovat nebo jinak manipulovat, stačí jen položit a přivřít komínovou klapku. Tím se průběh hoření zpomalí. Že vše probíhá jak má poznáte podle tvoření žhavých uhlíků na spodku briket, přibližně po hodině budou brikety celé rozžhavené. V této fázi je můžeme rozhrábnout a pokud chceme, přiložit další.

Dřevěné brikety se hodí do krbových kamen a krbů, případně klasických kachlových kamen. Pro topení v kotli a jako zdroj tepla pro vytápění domu jsou vhodnější dřevěné peletky, které se snadno skladují a mají vysokou výhřevnost s minimálním odpadem.

Read more

Local News