Kompilace nejroztomilejších zvířat

Share

Tvrdíte, že máte doma nejroztomilejší zvíře na světě? V následujícím přehledu si to můžete potvrdit, nebo vyvrátit.

10. Mořská jehla

Tato úzká ryba patří do stejné rodiny jako mořští koníci či draci. Je ale mnohem roztomilejší, pravděpodobně díky jejímu podlouhlému nosu. Většina žije ve slané vodě, nicméně některé i v sladké.

Zábavný fakt: Milostný život těchto ryb je celkem rozmanitý. Některé druhy se kamarádí pro život, některé mají hodně po sobě jdoucích partnerů a některé druhy mají dokonce několik různých partnerů najednou.

9. Krtek

Krtci tráví většinu svého života pod zemí, kde kopou tunely a jedí hmyz. Jsou známí pro svůj zrak, který v podzemí opravdu nepotřebují. Naneštěstí mnoho zahrádkářů obtěžují tzv. krtčince, které se objevují na trávnících.

Zábavný fakt: V Německu nemůžete zabít krtka bez povolení.

8. Kiwi

Tito ptáci mají svou rodnou zem na Novém Zélandu, patří mezi nejtlustší opeřené ptáky na světě. Jejich křídla byla postupem času omezena na malé pahýly. Mají však neskutečně citlivý smysl pro zápach. Živí se převážně hmyzem, červy a listy. Existuje pět ohrožených druhů těchto ptáků.

Zábavný fakt: Pokládají obrovská vejce, která mají až 20% velikosti těla matky.

7. Angorský králík

Toto zvíře může vypadat jako obrovský chuchvalec chlupů s opravdovým králíkem uvnitř. Tyto zvířátka se nejčastěji chovají právě pro svou chlupatost.

Zábavný fakt: Pokud chcete udělat přítelkyni radost, můžete ji koupit kabát z chlupů tohoto zvířete. Ostříhání mu totiž neublíží.

6. Čtverzubec

Tyto rybičky jsou roztomilé hlavně díky svým ústům. Pokud jsou vystrašení, dokáží do sebe natlačit vzduch nebo vodu tak, že se roztáhnou do velikosti děsivého predátora. To většinou zachrání život všem, kteří v této potyčce konkurují. Čtverzubci jsou totiž většinou jedovatí.

Zábavný fakt: Čtverzubec má z obratlovců nejmenší genom.

5. Africký pigmejský ježek

Tito savci vypadají jako Critters. V pocitu ohrožení se dokáží zadělat do klubíčka a doufají, že je drobné jehličky ochrání. Některé druhy ježků byly domestikovány, není tedy problém si je chovat doma.

Zábavný fakt: Pořádně si zkontrolujte zákony o chování ježků, jestli náhodou chování ježků není zakázané.

4. Trpasličí křeček

Tito malí křečci jsou dokonce roztomilejší, než jejich větší bratranci. Existují tři druhy, ale nejoblíbenějším je Campbellský křeček. Pocházejí ze stepí Ruska a Číny.

Zábavný fakt: Prodávají se téměř v každém obchodě se zvířaty a jsou nenároční na chování.

3. Tučňák

Tučňáci jsou dokonale přizpůsobení lovu a potápění ve vodě. Žijí výhradně v oblastech chladných mořských proudů na jižní polokouli. V současnosti je známo 17 druhů tučňáků

Zábavný fakt: Existuje dokonce jeden druh tučňáka, který je aktivní pouze v noci. Jmenuje se tučňák nejmenší.

2. Sysel obecný

Žije především v jihovýchodní Evropě a Malé Asii. Dříve to byl hojný škůdce, dnes se ale v české přírodě stává vzácností.

Zábavný fakt: Čtyřprsté přední končetiny jsou o hodně kratší, než zadní.

1. Hedvábný mravenečník

Tito mravenečníci jsou neuvěřitelně roztomilí, jsou jediným druhem čeledi Cyclopedidae. Jsou podobní ostatním druhům, ale jsou menší a žijí na stromech. Také mají přichycený ocas a ostré drápy.

Zábavný fakt: Proč jsou hedvábní mravenečníci nazlátlí? Možná je to způsobeno tím, že je jejich kožich smíšený se semeny stromů, na kterých visí. 

Read more

Local News