Na kole do Brazílie v Náhlově

Share

Máte kolo? Máte. A umíte na něm jezdit! Vážně? Tak to si nenechte ujít, pardon, ujet, výlet do Náhlova. Že vám to nic neříká… Není divu, jde přece jen o malou část města Osečná v Libereckém kraji. A proč zrovna tam? Místní tu otevřeli Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie.

Ne příliš vzhledná budova bývalé základní školy nechává návštěvníkům nahlédnout do historie tisíců obyvatel, kteří se od poloviny 19. století vydali za štěstím přes Atlantický oceán. Nebylo divu. Brazílie v té době nabízela výhodné imigrační podmínky, zvláště jednalo-li se o jižní provincie Rio Grande do Sul a Santa Catarina.

Šlo hlavně o české Němce. K našemu úžasu zjišťujeme, že cestovali nejprve železnicí do přístavů v Německu a Itálii, kde později přestoupili na parníky plavebních společností. Celé dny a noci byli na nohou, aby mohli měnit kus pralesa na ornou půdu!!! A pozor: Jeden z potomků se stal dokonce prezidentem této velké země. A nejen to. Vystavěl nové hlavní město Brasília.

Společenství historie Ralska a Sdružení Náhlov zde čas od času pořádají setkání krajanských spolků. To další se chystá na jaře. No a tuhle slávu můžete zažít i vy. Za muzeem navíc prochází nově zbudovaná cyklotrasa 3050, která vás zavede do nedalekých Lázní Kundratice, kde se s pomocí místní rašeliny léčí pohybové ústrojí. Tak šťastnou cestu!
J. Krest

Read more

Local News