Káva – pít či nepít?

Share

Stejně jako třeba v případě vajíček se názory některých odborníků na výživu hodně liší i v oblasti kávy. Jednou je zatracována kvůli relativně vysokému množství kofeinu, jindy se zase vyzdvihují její zdraví vysoce prospěšné složky.

Obecně vzato, pravda je někde uprostřed.

Vezměme si na paškál právě kofein, jeho doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka činí asi 300 miligramů. Takové množství odpovídá asi pěti šálkům průměrné kávy. O něco více kofeinu pak obsahují černý nebo zelený čaj, takže se nemusíme bát nějakého předávkování. Zkrátka a dobře, kolik kávy si dáme – a většinou je to kvůli povzbuzení, abychom v pracovním procesu neusnuli – je odvislé od našich pocitů a aktuálních potřeb. Těžko totiž budeme pít sedm šálků kávy za den po dobu celého měsíce, že?

Navíc dlouhodobě vysoké dávky kofeinu se projevují duševní předrážděností a nespavostí, o to také nikdo moc nestojí.

Platí také jasná rovnice, kávy s vysokým obsahem kofeinu jsou vlastně poměrně málo kvalitní záležitostí. Kofeinový šok (jednorázové předávkování), spojený s třesem končetin a bušením srdce, také není nic příjemného. Volte proto raději jemnější odrůdy kvalitní Arabiky, která je bezesporu opravdu kvalitní kávou.

Pro citlivější osoby, kterým dělá kofein problém, existují i speciální kávy bez kofeinu, ty jsou ale o něco dražší než klasika. Možností na trhu je nakonec mnoho, pokud nemáte zrovna rádi lógr na dně hrnku, existují třeba kávy rozpustné.

A pozitiva pití kávy, tedy kromě povzbuzujícího kofeinu?

Je to například nižší riziko vzniku jaterní cirhózy, dny nebo zánětu žlučníku. Pití kávy je i dobrou prevencí před Alzheimerovou chorobou nebo obávaným „Parkinsonem“. Naopak káva není vhodná pro osoby trpící Crohnovou chorobou, záněty žaludku, nespavostí a vysokým krevním tlakem. Stejně tak by měla být káva tabu pro těhotné a kojící ženy.

Read more

Local News