Je wakeboarding pro každého?

Share

Rychle se rozvíjející a velice populární vodní sport. Při wakeboardingu je jezdec připevněn nohama k prknu (wakeboardu) a tažen za motorovým člunem při rychlosti zhruba 40 km za hodinu nebo navijákem ve wakeparku. Jezdec koriguje svou dráhu na hladině vody, kde může také provádět triky.
Pokud opravdu chcete vyniknout a efektivně se tento sport naučit a ovládnout ho jako profesionál, je důležité mít vlastní wakeboard. Mnoho jezdců dělá chybu v tom, že se snaží ušetřit peníze tím, že mezi sebou sdílí své wakeboardy.

To přináší akorát potíže, každému přeci vyhovuje něco jiného. Člověk by měl znát své nároky a svou fyzickou zdatnost, to jsou hlavní faktory při výběru wakeboardu. Je wakeboarding pro každého? Pojďme se na to podívat.

Jaká úskalí na vás jako začátečníka čekají a na co si dát pozor?

Spadnete obličejem na hladinu

Každý začátečník wakeboarder tuší, že ho čeká spoustu pádů, a to přímo na obličej a rovnou do vody. Zkrátka se tak stane, a to hned několikrát za sebou. V jednu chvíli si myslíte, že vám to jde, pokřikujete radostí a najednou pijete vodu z jezera. Pozorně poslouchejte svého instruktora, ten vždy ví, co děláte špatně.

Je to velký zápřah na ruce

Měli byste, jako začátečníci vědět, že wakeboarding je těžký na ruce. Na začátku lano pevně uchopíte, ale během několika minut vás začnou brnět ruce a budete mít pocit, že se neudržíte. Překonejte to, určitě to zvládnete!

Pro sportovce je to snazší

Pokud jste sportovně založený člověk, jste zvyklí na zátěž, jezdíte na skateboardu, snowboardu anebo surfujete, budou pro vás začátky wakeboardingu snadné a pohyb bude přirozený. Především lépe udržíte na wakeboardu stabilitu.

Spadnutí do vody bolí

Přistání do vody je určitě měkké, že ano? Nikoliv. Když se snažíte na wakeboardu udržet, ale nakonec s sebou několikrát praštíte o hladinu vody, uvědomíte si, že voda není vůbec měkká. Vlastně to docela bolí, především když jdete ve vysoké rychlosti. 

Používejte kratší lano

Použití kratšího lana často usnadňuje začátečníkům vstát. Kratší lano je dobré, protože budete blíže instruktorovi, který na vás dohlíží z lodi. Můžete tak slyšet radu, kterou vám dává. Delší lana umožňují pokročilejším jezdcům získat větší rychlost a tlak vzduchu pro nějaké ty triky. Vám ale opravdu pro začátek bude více nápomocné lano kratší, abyste se naučili základy wakeboardingu. Triky jistě zvládnete později. 

Mějte na sobě vestu

Především jako začátečníci byste na sobě měli mít wakeboardovou vestu, která vás ochrání před úrazy při pádu anebo vám může dokonce zachrání život před utonutím.

Tak co myslíte? Po tom, co jste se dočetli o tom, jaký tento sport vlastně je a co obnáší, myslíte si, že je vhodný právě pro vás?

Nad tím už musíte popřemýšlet sami. Musíte vědět, jak moc velký fyzický nápor zvládnete. Nejlepší ale je si vše nejprve vyzkoušet, poté se můžete sami rozhodnout, zda se vám třeba právě wakeboarding zamlouvá a bude vás bavit.

Zkuste některý z wakeparků, které najdete u větších jezer v ČR či se zastavte na Showroomu Mystic v Brně nebo Praze, kde vám k tomu řeknou více a zároveň poradí i s vybavením.

Read more

Local News