Je společné soužití zabiják vztahu?

Share

Foto: Flickr.com

Uvažujete s partnerkou o společném bydlení a máte z toho obavy? Nebo se už topíte v krizi, která přišla po sestěhování se? Z vaší něžné květinky se stala uštěkaná saň a sám sebe nepoznáváte? Nejste v tom sám. Poradíme vám, jak to ustát bez vážnějších šrámů.

Jít do společného bydlení je v dnešní době riskantní, téměř pošetilý podnik, stejně jako vstup do manželství. Nikdy si nemůžete být předem jistí, jak to dopadne a jestli partnerku znáte dostatečně na to, abyste věděl, co od ní můžete čekat. Nejeden hořce zaplakal, když poznal i horší stránky své „lepší“ polovičky.

Zabiják jménem každodennost

Vyzkoušíte si, jaké to je nevídat partnerku jen jednou za čas na schůzce, ale každý den a každou noc. Toto zatěžkávací období je především zabiják vášně a růžových brýlí. Je to věc, které nezabráníte. Jakmile je něco příliš dostupné a vy nemusíte vyvinout úsilí, abyste se s ženou mohl vidět, je méně žádoucí (a vy pro ni také).

Na druhou stranu společné bydlení je pohodlnější a levnější, než žít single. Partneři, kteří jsou po letech společného soužití už sehraní, mají velký důvod ke spokojenosti. Vášeň žhavá jak uhlíky by po letech těžko zůstala i ve vztazích, kde partneři žijí odděleně.

Nejčastější problémy

Skomírající zamilovanosti se zabránit nedá. Následující výčet věcí, kde to může skřípat, jsou problémy, kterým se už zabránit dá a které lze vyřešit i zpětně.

  • Finance: Partneři by se měli shodnout na tom, co kdo bude platit, pokud mají rozdílné příjmy (což často mají). Návazným problémem je péče o domácnost.
  • Péče o domácnost: Kdo bude uklízet, prát, vařit, chodit s košem apod.? Na tomto poli vzniká spousta sporů, každý si to může představovat jinak, je lepší si to proto ujasnit předem. Vyhovuje vaší partnerce to dělat vše sama nebo by raději chtěla, aby to byl půl na půl? Shodnete se na tom, co znamená slovo „uklizeno“? Jak často to vyžadujete apod.?
  • Děti a plány: Pokud už nějaké máte, shoda ve výchově je nutnost. Nekritizujte se vzájemně za věci, na kterých jste se předem nedomluvili.  Pokud děti ještě nemáte, je dobré mít jasno v tom, jestli je oba chcete/nechcete, případně kolik jich plánujete, kdo bude na mateřské, jak s nimi budete trávit čas apod. Kromě dětí by partneři měli se sebou počítat i do budoucna, měli by mít nějaký společný projekt – např. stavba domu, odstěhování se na trvalo do ciziny…
  • Trávení volného času: Skřípat to může ve chvíli, kdy je mezi partnery příliš velká rozdílnost povah. Jeden by se pořád válel doma na gauči, druhý by trávil většinu času sportem a doma se neukáže? Nedaří se vám skloubit rozdílné potřeby sexu? Nemusíte nutně sdílet všechny své koníčky a touhy, ale k pohodě přispívá mít aspoň jeden společný a podporovat se vzájemně v těch individuálních.
  • Vztahy s rodiči: Především s rodiči toho druhého. Pokud nejsou úplně vřelé, neměl by druhého partnera nikdo nutit se s nimi vídat. Problémy nastávají také s četností návštěv rodičů, která nemusí oběma vyhovovat. Méně je mnohdy více. Rodiče by také neměli zasahovat do partnerských sporů svých dětí, často jsou to právě oni, kdo ještě více zhorší krizi a vztah je u konce.
  • Řešení?

    Nechcete-li skončit jako ti chudáci ve filmu Válka Roseových, domluvte se předem na základních věcech popsaných výše. Vyhnete se tím řadě malicherných sporů. Pamatujte si, že štěstí přeje připraveným, ne zamilovaným. Manželé Roseovi byli do sebe také zbláznění a po pár letech se stejně bláznivě naschvál přejížděli autem a počůrávali jídlo před návštěvou toho druhého.

    Nemusíte zažít takový extrém, ale nepodléhejte iluzi, že nemá cenu řešit věci takhle dopředu, protože se máte rádi. Po první hádce na téma, co je to ustlaná postel, jakou teplotu je správné mít v ložnici před spaním a kdo z vás víc chrápe a krade deku, budete vědět, že láska hory nepřenáší (maximálně v době, kdy jste tohle nemuseli řešit). 

    Tolerance a kompromis

    Základem všeho je tolerance. Respektujte partnerčinu odlišnost – koníčky, způsob relaxace, odlišný způsob mytí nádobí… A totéž vyžadujte od ní. V některých věcech, na které máte totálně odlišný názor, budete muset najít kompromis. Chcete si užít aktivně dovolenou plnou sportovních zážitků a běhání po památkách, a ona se chce jen pasivně válet na pláži a opalovat se? Není-li pro vás důležité být pořád s ní, nechte jí se škvařit a jděte si zaplavat sám. V opačném případě budete muset slevit ze svých požadavků po stoprocentně aktivní dovolené a přežít občasné polehávání na písku.

    Před tím, než spolu začnete bydlet, se seznamte s rodinou partnerky. Jaký mají způsob života, jak řeší problémy, na co byla partnerka zvyklá z domu? Jak spolu vychází její rodiče a jak mají rozdělené povinnosti? Často si do soužití s partnery přinášíme podobné zvyky a vyžadujeme po protějšku totéž, na co jsme byli zvyklí v rodině. Když si na toto téma s partnerkou promluvíte – řeknete si, kdo na co byl zvyklý, a domluvíte se bez křiku na tom, jak to chcete teď, máte z půlky vyhráno.

    Problémy nastanou každopádně, podstatné je, jak je budete umět řešit. O tom, jak váš společný příběh bude pokračovat, rozhodujete vy.

    Read more

    Local News