Je rozumné stavět krb svépomocí?

Share

Přijít po náročném pracovním dni domů, zapálit v krbu a relaxovat při pohledu do plamenů je snem mnoha lidí. Je rozumné zkusit si postavit krb svépomocí, nebo se vyplatí svěřit odborníkům?

Teplo a tlumené světlo ohně dokáže vytvořit úžasnou atmosféru klidu a pohody a tak není divu, že mít krb je jedním z velkých přání všech majitelů domů. Když stavíte nový dům, můžete už s krbem počítat dopředu. Pokud rekonstruujete nebo jste se přestěhovali do domu, kde krb chybí, a přesto ho chcete, ani tehdy není nutné věšet hlavu. Nejdůležitější je komín, bez toho to nepůjde. I tak se ale nemusíte úplně vzdát svého snu o posezení u plápolajícího ohne, vhodným řešením jsou pak krby na plyn, kde není nutné řešit dostavbu komínu. Když ale máte komín, můžete mít i krb, jen je nutné ho nechat kominíkem zkontrolovat, aby bylo vyloučené poškození nebo nutnost oprav. Pak už zbývá se rozhodnout, zda je vašemu srdci bližší krb, nebo krbová kamna a co bude pro váš dům lepší volba.

Složitá svépomoc

Ke stavbě krbu pak potřebujete krbovou vložku, materiál pro obestavbu, kouřovody a mnoho dalšího materiálu. Pak vás čeká rozhodování, jaký typ krbové vložky bude ten nejvhodnější, jaký potřebujete výkon, průměr kouřovodu a v neposlední řadě bude nutná i dostatečná zručnost pro stavbu a alespoň základní znalosti. Jakákoli chyba může pak při provozu krbu znamenat problém nebo riziko nefunkčnosti. Při stavbě svépomocí často dochází k chybám při napojení na komín nebo jsou použity nevhodné materiály, a tak se většinou časově i finančně vyplatí spolehnout se na odborníky. Ti mají se stavbou krbů i krbových kamen zkušenosti a dokážou minimalizovat všechna rizika i poradit s výběrem či spočítat potřebný výkon. Máte tak jistotu, že následné používání krbu bude bezpečné a vy se kromě přikládání nebudete muset starat o nic jiného.

Krb dokáže vykouzlit úžasnou atmosféru, a i když za sebou máme náročný den, sálavé teplo a pohled do ohně nás uklidní a zrelaxuje.

Table of contents

Read more

Local News