Je možné vystřízlivět rychleji?

Share

Alkoholové opojení může přinést řadu krásných pocitů, pokud se ovšem potřebujete z tohoto opojení rychle probrat, tak pravděpodobně začnete pátrat po nejrychlejších metodách jak na to. Nebuďte ovšem příliš nadšení, ne každá z nich je skutečně účinná.

Rychlost vystřízlivění záleží na několika okolnostech a parametrech. Odbourávání alkoholu podle lékařů záleží především na pohlaví, ale i na tom, zda jsme najedení, vyspaní a zda nejsme nemocní nebo nebereme léky. Svou roli sehrává i to, zda je člověk na alkohol zvyklý a pije častěji. Obecně platí, že alkohol mizí lépe z krve mužů než žen. Je to dáno tím, že ženám chybí speciální enzym – alkohol-dehydrogenáza – na štěpení alkoholu, podobně jako chybí například Indiánům či některým dalším etnikům.

Jde o vrozený jev, se kterým nelze nic dělat a je těžké ho vysvětlit. Známý profesor a význačný kardiolog Milan Šamánek prohlásil, že to může být dáno vývojově. Ve starověku se ženy staraly o děti, zašívaly kožešiny a udržovaly oheň, zatímco muži se věnovali lovu, jehož úspěšnost pak potřebovali u ohně zapít něčím zkvašeným, takže se jim vyvinulo lepší odbourávání. nejlevnější operativní leasing pro fyzické osoby

Zkoumáním bylo zjištěno několik věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla:

Ženské pohlaví, nemoc, nevyspání, stres, pití nalačno, některé léky, hmotnost člověka, nezkušenost těla s pitím alkoholu a etnikum. Zároveň je potvrzeno, že zrychlit odbourávání alkoholu jde jen velmi špatně. Kolem vystřízlivění panují mnohé mýty. Jedním z nich je, že po kávě se alkohol rychleji odbourává.

To je sice pravda, ovšem jen zčásti.

Zrychlení odbourávání je tak málo účinné, že by opilý musel k vystřízlivění vypít okolo sto litrů kávy. Rychleji se alkohol neodbourá ani konzumací citronové šťávy, vitamínů, ba ani cvičením nebo studenou sprchou.

Zaručených rad, prostředků a tzv. vyprošťováků je celá spousta. K těm nejdůležitějším a nejúčinnějším patří zejména stálé doplňování tekutin v podobě nealkoholických nápojů či polévek. Otrlejší povahy doporučují fyzickou aktivitu a studenou sprchu. Je to rozhodně levnější způsob odbourávání alkoholu, než polykání speciálních tabletek a léků, i když o něco nepohodlnější. Drsné povahy používají prostředky odpovídající jejich naturelu a nespokojují se s radami lékařů ani znalců koření. Prostě si dají vyprošťovacího panáka, žloutek s worcesterem nebo lák z okurek. Nedodají tak tělu chybějící látky, ale určitý povzbuzující efekt to přináší.

Nejdražší metodou je požívání AntiAthanolu 07, jehož jedno balení vás vyjde cca na 185 Kč, přičemž na jedno použití spotřebujete zpravidla 2-6 tablet z deseti. Nejlevnější je užití Samaritánu za 30 Kč nebo klasického Acylpyrinu za 10 Kč.

Příjemnější metodou může být ulehnutí do postele a vyčkání, až z vás alkohol jednoduše vyprchá.

Read more

Local News