Jaký nůž do kuchyně? Nebo raději celou sadu?

Share

Bez kvalitních nožů se neobejde žádný kuchař ani hospodyňka. Všimněte si množného čísla. Každý nůž má svůj účel. Alespoň u skutečných profíků. Jeden slouží ke krájení pečiva, druhý masa, třetí sýrů a čtvrtý ke krájení zeleniny. A spousty dalších potravin, surovin a pokrmů.
Nůž je v podstatě starý jako lidstvo samo. On i pazourek z doby kamenné se svým tvarem náramně podobal noži, které používáme dnes. Zatímco našim předkům nože primárně sloužily k lovu a boji, my je používáme ke krájení celé škály potravin. A každou potravinu nám ukrojí jiný nůž. Respektive tomu tak může být. Proto je v některých případech vhodné investovat do ucelené sady nožů.

Kuchařský, na maso a pečivo

Mezi základní typy kuchyňských nožů patří nože kuchařské, vykosťovací, loupací, na maso, pečivo a univerzální. Rozdíly mezi nimi už prozrazují jejich názvy. Ty ovšem také trošku matou. Například s klasickým kuchařským nožem se širokou čepelí a zhruba dveceticentimetrovým ostřím se třeba špatně krájí maso, na které je vhodně se vyzbrojit speciálním nožem na maso. Je totiž užší a umožňuje hladké a rovné řezy. Podobě je třeba přistupovat ke krájení pečiva, při němž je zase vhodné sáhnout po speciálním vroubkovaném noži, který se do něj zařízne podobně jako pilka do dřeva.

Vykosťovací a loupací

V běžných sadách nožů však najdete i nože vykosťovací a loupací. S vykosťovacím dobře okrojíte maso okolo kosti, s loupacím hravě oloupete zeleninu. Trh ale nabízí celou řadu dalších nožů speciálních, ať již se jedná o nože filetovací, steakové či nože na sýry. I zde si ale neplaťte pojmy. Filetovací nůž například někteří lidé zaměňují s nožem vykosťovacím. A steakovým se zase kvůli jeho vroubům snaží krájet pečivo. Tak jako nožem na pečivo ho ale samozřejmě neukrojí.

Jaké nože si pořídit?

Při odpovědi na tuto otázku samozřejmě vycházejte z charakteru potravin, které při vaření často krájíte. A také, jakého řezu chcete krájením docílit. Má-li být perfektní, doporučujeme pořídit si kompletní sadu nožů. Nehledě na to, že kvalitní nože se v kuchyni vyjímají jako sada šperků. Zkrátka jí sluší. Pokud jste jen svátečními kuchaři, zřejmě s vystačíte s kvalitním nožem univerzálním.


Zdroj: https://www.shopkitchenaid.cz/clanky/jak-se-vyznat-v-sade-nozu

Read more

Local News