Jaký kompresor se hodí na lakování? A co ještě bude potřeba?

Share

Pokud se chystáte lakovat, určitě chcete docílit maximálně kvalitního povrchu. Zkuste odložit štětec, váleček a svěřte nátěr vzduchovému kompresoru. Tento typ lakování zaručuje mnohem kontrolovanější a stejnoměrnější dokončení vašeho snažení než jakákoliv ruční práce. Přesto se hodí zvážit několik aspektů, než se do toho pustíte. Pomůžeme vám vybrat celou výbavu, kterou budete pro lakování kompresorem potřebovat.

S příchodem jara obvykle začíná i řada kutilských prací. Co přes zimu zrezivělo se hodí právě na jaře znovu nalakovat. Vdechnout nový život různým typům povrchu dokáže nejefektivněji vzduchový kompresor. Už v perexu píšeme o kontrolovaném a stejnoměrném výsledků práce, ale to nejsou jediné výhody lakování s kompresorem. Když se tento způsob lakování dobře naučíte, ušetříte spoustu času. Pomocí stříkací pistole nalakujete doslova cokoliv, a to s vysokým stupněm hladkosti stěn. Není divu, že profesionální lakýrníci vždy používají pouze lakování pomocí kompresoru. Ale jak takový stroj vybrat?

Tři hlavní faktory pro výběr

Při výběru vzduchového kompresoru určeného především pro lakování musíte vzít v úvahu minimálně tři významné faktory. Dva z nich jsou potom ty hlavní, kterým doporučujeme věnovat tu největší pozornost.

Prvním faktorem je zásoba stlačeného vzduchu. Každý kompresor dokáže vyprodukovat určité množství stlačeného vzduchu za minutu. Při lakování je ale ještě důležitější, aby měl kompresor možnost vyrobený vzduch uložit. K tomu slouží tlaková nádoba – vzdušník. Pro lakování vždy vybírejte kompresor který vzdušníkem disponuje. Aby byl využitelný při lakování, měl by mít objem alespoň 50 l. Důvod? Pro lakování budete vybírat mezi pístovými kompresory. Tyto stroje dokáží být vysoce efektivní, ale nejsou konstruovány k tomu, aby neustále pracovaly. Zkrátka musí mezi prací také chladnout, jinak byste jejich agregáty brzy zničili. Aby mohli vypnout, vytvoří zásobu stlačeného vzduchu do tlakové nádoby. Vždy se dívejte, kolik pistole, se kterou budete lakovat, spotřebuje litrů stlačeného vzduchu za minutu. Podle toho snadno vypočtete, jak velkou tlakovou nádobu by měl kompresor mít.

Druhým faktorem je, kolik dokáže samotný kompresor „dávat“ litrů stlačeného vzduchu za minutu. Tomu se říká výkon na výstupu. Jeho hodnota musí být vždy větší, než je potřeba stříkací pistole. Kdyby byla hodnota nižší, pistole by nefungovala správně a nástřik by nebyl kvalitní. Objevily by se kapky i nerovnoměrnost na povrchu. Ani zbytečně výkonný kompresor však nemusí být výhra. Akorát byste plýtvali výdaji na výrobu stlačeného vzduchu.

A poslední faktor? Jím je samotný tlak. Existují především dva typy stříkacích pistolí, které používají stlačený vzduch. Stříkací pistole HVLP (vysokoobjemová nízkotlaká) a stříkací pistole LVLP (nízkoobjemová nízkotlaká). Jak je patrné z názvů, jejich tlaková náročnost není příliš vysoká. Oba typy stříkacích pistolí vyžadují k provozu nízký tlak. Zbytečně velký tlak kompresoru tedy může být na škodu.

Shrnutí nejdůležitějších faktorů pro výběr kompresoru:

  • Zásoba stlačeného vzduchu ve vzdušníku – objem vzdušníku
  • Výkon kompresoru v litrech za minutu
  • Tlak kompresoru vzhledem k pracovnímu tlaku stříkací pistole

Olejový nebo bezolejový kompresor pro lakování?

Když znáte pomyslný klíč, podle kterého kompresor pro lakování vybírat, hodí se také vědět, na jakém principu by měl stroj pracovat. Na šroubové kompresory rovnou zapomeňte. Za prvé vás odradí cenou, ale hlavně se hodí pro nepřetržitý provoz, nejčastěji do různých odvětví průmyslu. Pro lakování slouží pístové kompresory. Jejich čistější verze je bezolejová. To znamená, že nemusíte řešit vnikání oleje do barvy. Když se pro bezolejový kompresor rozhodnete, nikdy však nekupujte levné verze z hobbymarketů. Obvykle jde o kopie značkových kompresorů, které se nedají opravovat a mají krátkou životnost. Vždy se podívejte po profesionální verzi. Ty mají speciální kluzné plochy pístu a promyšlené chlazení. Životností se přibližují olejem chlazeným kompresorům. Když použijete olejový kompresor, nezapomeňte vyrobený stlačený vzduch filtrovat, vyčistit ho od olejových výparů. Alespoň základní úpravna jednotka vzduchu by měla být za takovým kompresorem samozřejmostí.

Výběr pistole na lakování

Proberme ještě výběr samotné stříkací pistole a případně dalšího příslušenství. Již jsme zmínili dva nejčastější typy pistolí – HVLP a LVLP. Pro většinu běžných lakovacích prací vám můžeme doporučit hlavně HVLP pistoli. Důvod je jednoduchý, protože tento typ přináší vysoce efektivní a naprosto kvalitní nástřik. Stříkací pistole HVLP rozprašují barvu pomocí velkého objemu vzduchu při nízkém tlaku. Rozsah tlaku je přibližně čtvrtinový nebo menší než u jiných konvenčních metod. To znamená, že stříkaná barva má nižší rychlost, takže je méně pravděpodobné, že se „odrazí“ nebo přijde mimo stříkaný předmět, což zvyšuje účinnost přenosu barvy a její správné ulpívání na povrchu. S tímto typem pistole zároveň tolik neznečistíte okolí. Nemusíte se tedy nutně zavřít do speciálního boxu na lakování. Všechny kvalitní pistole mají také vyměnitelné trysky. Ty určují rozpraš barvy. Ke kompresoru si kromě stříkacích pistolí můžete pořídit také pneumatické nářadí, jímž se zbavíte staré barvy. Typicky jde o pneumatické brusky. I u nich si však hlídejte spotřebu vzduchu, aby kompresor, který si koupíte primárně na lakování dostačoval i na tyto další práce.

Read more

Local News