Jaké jsou výhody a nevýhody kontejnerových domů?

Share

Kontejnerové domy jsou alternativou ke klasické zděné stavbě. Jde o řešení, které nabízí mnoho výhod, ale i kompromisů, se kterými je nutné počítat. Zjistěte, jestli pro vás může být kontejnerový dům vhodným řešením.Co je to vlastně kontejnerový dům?

Kontejnerové domy jsou stavby, jejichž základem je starý lodní kontejner. Tyto kontejnery jsou využívány k přepravě zboží na velké vzdálenosti. Mají ale svou životnost, po opotřebení jsou tedy vyřazeny.

Protože takových vyřazených kontejnerů jsou miliony po celém světě, začali lidé hledat jejich další možné využití. Je totiž ekologičtější kontejner dále využít, než jej recyklovat nebo třeba jen odstavit na skládce.

Jak bydlení v kontejneru vypadá?

Protože jsou kontejnery uzpůsobeny svým tvarem tak, aby je bylo možné naložit na kamion, mají tvar dlouhého kvádru. To je základní rys, který bude patrný i na domě samotném.

Kontejnery lze ale skládat vedle sebe, či dokonce nad sebe, díky čemuž lze docílit opticky příznivějšího exteriéru a praktičtějšího interiéru.

Nemusíte se ale bát toho, že byste žili uvnitř železné „krabice“. Kontejnerové domy lze obložit například dřevem a v interiéru – kromě toho, že kontejnerové domy mívají menší podlahovou plochu a interiér tedy někdy může působit trochu stíněně – byste nepoznali, že základem domu je právě lodní kontejner.

Na jaké typy staveb lze kontejner využít?

Z kontejnerů jsou realizovány rodinné domy, víkendové chaty, zahradní domy, ale i velké projekty jako penziony či hotely. Záleží tedy především na vaší fantazii, jinak jsou možnosti toho, jakou stavbu „poskládáte“, téměř neomezené.

Jak rychle mohu dům z kontejnerů postavit?

Rychlost stavby je hlavní výhodou kontejnerových domů. Zatímco klasické zděné stavby se realizují několik měsíců, výstavba domu z lodních kontejnerů je otázkou několika týdnů. Pokud tedy se stavbou začnete na jaře, existuje poměrně vysoká šance, že během podzimu bude dům hotov a budete již řešit jen poslední detaily, jako je pojištění domácnosti a dekorace v interiéru.

Jak je to s financemi?

Jak nákladná výsledná stavba bude, záleží především na počtu využitých kontejnerů, volbě fasády i vnitřní úpravy. Nejčastěji se tyto stavby realizují řádově za stovky tisíc korun.

Kontejnerové domy jsou tedy v průměru levnější, ale současně i menší. Při přepočtu na metr čtvereční podlahové plochy nemusí být dům nezbytně levnější stavbou oproti stavbě cihlové.

Šetříte tedy především na cihlách, jinak je ale nutné počítat s náklady na pozemek a inženýrské sítě, projektanta či řemeslníky. Tyto náklady jsou s rodinným domem totožné.

Přehled hlavních výhod a nevýhod kontejnerových domů

VýhodyNevýhody
Rychlá doba výstavbyDům má zpravidla menší podlahovou plochu
Ekologické řešení díky recyklaci materiálůRiziko korozí při špatné izolaci
Nižší cena domuOmezené možností řešení dispozic místností
Možnost neomezeného „skládání“ více kontejnerů do řady či do paterPři přepočtu investice na podlahovou plochu nemusí jít o úsporu
Jednoduchý návrh domu 
Na první pohled není poznat, že dům je vyrobení z kontejnerů 

 

Read more

Local News