Jaké jsou možnosti při volbě oken do bytu?

Share

Při stále větším kladení důrazu na nízkoenergetičnost staveb je důležité dbát na kvalitu oken. Pakliže se v nejbližší době chystáte k výměně starých oken, případně si je pořizujete do nové domácnosti, pak je vhodné mít přehled o jednotlivých materiálech, z nichž jsou vyráběné.

Dřevěná okna

Klasikou, která se i nadále těší poměrně značné oblibě mezi zákazníky, jsou dřevěná okna. Jejich předností je schopnost dobře tepelně izolovat interiér bytu od vnějšího prostředí. Platí to samozřejmě jen tehdy, jsou-li kvalitně provedena. Odradit by vás však mohla přeci jen vyšší pořizovací cena v porovnání s plastem. Je také nutné se o ně důkladněji starat, aby rychle neztrácela svůj původní vzhled. Na údržbu jsou možná nejnáročnější. 

Plastová okna

V dnešní době jsou nejčastější volbou plastová okna. Pro jejich nákup hovoří zejména cena, jež je oproti ostatním typům oken zřejmě nejnižší. Plast je navíc vysoce odolný vůči mechanickému poškození, má i dobré tepelně-izolační vlastnosti. Ne vždy se však okna z plastu hodí do zástavby. Platí to zejména v okamžiku, kdy bydlíte ve starším domě v historické části města.

Špaletová okna

Právě do starých a historických budov se mnohdy hodí spíše špaletová okna. Jejich jedinečný vzhled dotváří celkový design objektu, a tím pádem i zvyšuje jeho hodnotu, což vyvažuje vyšší pořizovací náklady. Jako u ostatních druhů oken je důležité zvolit vhodné sklo, tedy alespoň dvojsklo, což zabrání nežádoucímu unikání tepla z místnosti do vnějšího prostoru.

Hliníková okna

Velmi moderní řešení představují hliníková okna. Přestože jsou poměrně drahá, u novostaveb nacházejí stále větší uplatnění. A to zejména vzhledem ke skvělým tepelně-izolačním vlastnostem, dále pak díky lehkosti materiálu a jeho dlouhé životnosti. 
Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, vždy si nová okna pořiďte u renomované společnosti a nechte si je namontovat zkušenými řemeslníky, jinak se jejich dobré vlastnosti mohou snadno vytratit.

Read more

Local News