Jak zvýšit Testosteron

Share

Jako první si musíme říct, co testosteron vlastně je. Je to androgenní hormon, který se tvoří v nadledvinkách a u mužů ve varlatech, konkrétně v Leydigových buňkách. U žen je to zase ve vaječnících. Testosteron je potřebný k budování svalstva, kůže, šlach, kosti, imunitního systému a také kontroluje mnoho fyziologických aspektů jako například produkce krevních buněk nebo metabolismus proteinů, sacharidů a tuků ze stravy. Nedostatek testosteronu způsobuje úbytek svalové hmoty, zvýšený cholesterol, nízkou sexuální chuť, zpomalený metabolismus a mnoho jiného. Tolik k úvodu. Nyní ta zajímavější část.

TIP: Získejte zpět sílu a elán s testosteronovými injekcemi

Aktivní a neaktivní testosteron

Testosteron může být volný (aktivní) nebo vázaný (neaktivní). Jediná forma, kterou tělo využívá je volná (aktivní) a právě o tu nám všem jde. Až dvě třetiny testosteronu v krvi se váže na SHBG (Sex hormone binding globulin) a skoro jedna třetina se váže v krvi na albumin. Jen asi 3% z testosteronu v krvi je právě ta aktivní forma, kterou se každý usilovně snaží zvýšit. Z tohoto co jsem napsal je asi jasné, že pokud chceme zvýšit aktivní formu testosteronu, musíme snížit v tomto případě SHBG.

TIP: přečtěte si vše o testosteronu

Co je to ten SHBG? SHBG je glykoprotein produkovaný játry stejně jako i albumin, ale my se zaměříme nyní na SHBG. SHBG se v krvi váže na pohlavní hormony a hned když se nějaký hormon naváže na SHBG, tělo ho už neumí využít a stává se neaktivní formou. Takže pokud někdo bere doplňky na podporu testosteronu aniž by se snažil snížit SHBG, tak nevyužívá maximální potenciál doplňků na podporu testosteronu. SHBG v krvi zvyšuje například dieta, kde se konzumuje velmi málo kalorií a zvyšuje ho ještě velmi časté a dlouhé trénování (takže přetrénování). Teď už víme, že na zvýšení volného testosteronu musíme snížit SHBG.

TIP: Porovnání přípravků na zvýšení hladiny testosteronu

TIP: Sílu do života vám vrátí testosteronové injekce

Velmi účinný a levný doplněk může být bór nebo zinek, které mají za sebou již mnoho výzkumů, kde se dokázalo že snižují SHBG a tím pádem zvyšují volný testosteron. Zde se to všechno ale nekončí. Dalšími názvy hormonů vás zatěžovat nebudu, pouze ve zkratce a jednoduše vysvětlím, že každý hormon potřebuje cholesterol, aby mohl vůbec existovat. Jednoduše řečeno, kortizol a testosteron mají v této cestě hormonů jinou cestu, ale společný začátek. Takže pokud má někdo zvýšený kortizol na jehož vytvoření je potřebný hormon Pregnenolon a následně progesteron, tělo už nemá dostatek pregnenolonu nebo progesteronu na výrobu testosteronu. Snížením hladiny kortizolu a HSD enzymu podporujeme tvorbu testosteronu.

Read more

Local News