Jak zjistit, že tlumiče na vozidle nefungují správně

Share

Jedna z nejdůležitějších součástí auta, co se bezpečnosti provozu týče jsou tlumiče. Ve vašem vozidle mají nezastupitelnou roli. Víte, jak poznat, zda jsou vaše tlumiče v pořádku?

Pozor na varovné signály

V těchto případech už opotřebení tlumičů došlo skutečně daleko a je nutné je okamžitě vyměnit. Může se jednat o situace, kdy auto naprosto nedrží ve stopě. Můžete také slyšet nárazy do karoserie, když vjedete na nerovnost. Nebo se vám stane, že při výjezdu ze zatáčky auto jakoby plave na vodě. Všechny tyto projevy ukazují na jediné – zapomněli jste včas vyměnit tlumiče.

Ještě vám může pomoci technická kontrola

Další možnost, jak poznáte, že s tlumiči není něco v pořádku, je například při silném bočním větru. Právě ten může způsobit naklonění karoserie, které mají na svědomí již nefunkční tlumiče. Opotřebení tlumičů může zjistit také běžná kontrola na STK. Pokud vám indikují špatné tlumiče, okamžitě je vyměňte, abyste neriskovali život lidí v automobilu. Podobné doporučení vám může vydat váš autorizovaný servis.

Zatěžkávací období

Naše klimatické podmínky jsou pro vozidla složité. Když si k tomu přičtete také stav našich silnic, je vám jasné, že tlumiče mají co dělat. Obzvláště tedy v zimním období, které pro ně představuje doslova zatěžkávací zkoušku. Vlivem nízkých teplot, sněhu, výmolů na silnici nebo vyjetých kolejí jsou tlumiče a další části podvozku podrobeny opravdu velké zkoušce. Je proto vhodné si vždy po zimě auto dobře prohlédnout a zkontrolovat, zda na tlumičích není olej.

Tlumiče je někdy třeba měnit zhruba tak často, jako pneumatiky nebo tlumiče opravit. O jejich opotřebení někdy nemusíte mít žádnou zprávu a projeví se až při nějakém důležitém manévru, kdy vám auto nepojede tak, jak má. Prodlouží se brzdná dráha, dojde ke smyku. Pravidelné technické prohlídky mají skutečně svůj smysl, dokáží odhalit potíže s tlumiči včas.

Read more

Local News