Jak získat výhodné pojištění na veterána?

Share

Obliba veteránů a stejně tak jejich počet na českých silnicích stoupá. Mnoho majitelů však zapomíná, že jejich historický miláček musí mít sjednané povinné ručení a že se mu nejspíš bude hodit i havarijní pojištění. Najít to nejvýhodnější, ale může být oříšek. Co všechno by veterán měl splňovat a jaké výhody mají jeho majitelé?

Podle zákona musí mít povinné ručení každé auto na silnici. Nicméně veteráni zřídkakdy vyráží na cestu denně. Jejich vyjížďky jsou spíše nepravidelné a není proto nutné pro ně sjednávat klasické povinné ručení. Pro získání levnější varianty pro veterány však vozidlo musí splňovat několik podmínek. Jaké to jsou?

Auto musí být veterán i na papíře

Pokud chcete využívat výhod, které se vztahují na historická vozidla, musí být auto prohlášeno veteránem. Automobil musí být starší 30 let, být v perfektním technickém stavu a projít procedurou Krajské testační komise. Ta hodnotí historický původ auta a jeho technickou způsobilost. Získaný certifikát platí jeden rok, a to vždy do 31. května. Každý rok tak musíte projít pravidelnou roční prohlídkou, aby se atestace opět prodloužila.

Jakmile auto úspěšně projde celým schvalovacím kolečkem, získává status veterána a může se tak zaregistrovat na příslušeném úřadě. Vozidlo získá speciální státní poznávací značku, která začíná písmenem „V“. Takové auto ale není určeno k podnikání a nesmí jezdit v běžném silničním provozu.

Jak získat pojištění na veterána?

V okamžiku, kdy má vozidlo přiděleno status veterána, můžete se pustit do hledání vhodného pojištění. Abyste získali povinné ručení se slevou pro veterány, je potřeba pojišťovně doložit historický průkaz automobilu a jeho speciální SPZ.

Havarijní pojištění se vám vyplatí

Havarijní pojištění veterány nechrání jen před nehodami, ale především před odcizením. Jak jejich hodnota i popularita roste, zvyšuje se i počet krádeží takových vozů. Ať už s vaším historickým klenotem vyrážíte na silnici svátečně, nebo s železnou pravidelností, havarijní pojištění tak rozhodně není zbytečnou položkou.

Read more

Local News