JAK ZÍSKAT FIRMU

Share

Pokud přemýšlíte o založení vlastní firmy, pravděpodobně Vás jako jediný způsob získání společnosti napadá její založení. Existují ale i jiné způsoby, jak získat společnost.

Společnost je možné získat nejčastěji tak, že si založíte společnost novou. Pokud nemáte příslušné vzdělání ani zkušenosti, můžete se obrátit na právníka nebo jiného profesionála a nechat si společnost založit podle Vašich konkrétních požadavků. Je také možné koupit jež existující společnost. V současnosti působí na trhu několik poskytovatelů nabízející prodej s.r.o. nebo akciových společností.

ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI

Pokud se rozhodnete pro založení společnosti vlastními silami, je nutné absolvovat časově i administrativně náročný proces související se založením. Je třeba navštívit notáře a nechat si sepsat zakladatelské právní jednání, tedy dokument nezbytný k založení společnosti. Zakladatelské právní jednání musí obsahovat všechny zákonem stanovené náležitosti, právě proto si musíte na některé otázky odpovědět už předem. Je třeba si promyslet název společnosti, sídlo, kdo bude za společnost oprávněn jednat a další nezbytné náležitosti.

Je třeba také podat návrh soudu na zápis společnosti do obchodního rejstříku. Návrh se podává na formuláři a musí obsahovat všechny požadované informace a nezbytné přílohy. V opačném případě soud společnost do obchodního rejstříku nezapíše, což způsobí, že nemůže platně vzniknout.

ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI NA MÍRU

Pokud se na založení společnosti necítíte, můžete využít služeb některého z profesionálů a nechat si společnost založit přesně podle Vašich požadavků. Můžete se obrátit na právníka nebo na některou společnost, která se zakládáním jiných společností zabývá. Ti poté založí společnost přesně podle Vašeho zadání. Musíte však počítat s vyššími náklady, než kdybyste si společnost založili sami. Na druhou stranu Vám odpadne mnoho starostí a ušetříte spoustu času.

KOUPĚ READY MADE SPOLEČNOSTI

Zpravidla firmy, které Vám zprostředkují založení společnosti, nabízejí také prodej již založených společností, tzv. ready made společnosti. Podstata ready made společností spočívá v tom, že tyto firmy byly založeny pouze za účelem jejich následného prodeje klientovi, který firmu bude používat pro své podnikání. Dokud není firma prodána, nevykazuje žádnou činnost a nemá tak žádné dluhy.

I v tomto případě musíte počítat s vyšší cenou za koupi již založené společnosti, na druhou stranu nemusíte absolvovat zakládací proces, což Vám ušetří nejen čas, ale i starosti. Zakoupenou společnost můžete navíc začít používat prakticky okamžitě, protože už je platně založena a zapsána do obchodního rejstříku. V ceně za společnost bývají také zahrnuty všechny náklady, které byste museli při založení vynaložit tak jako tak. Je však dobré se předem informovat, jaké služby spojené s prodejem firmy Vámi vybraný poskytoval nabízí a jaká bude konečná cena.

Read more

Local News