Jak vybrat projektor na promítání filmů

Share

Užít si film na plátně nemusíte jen v kině, ale i doma. Stačí si pořídit projektor. Jak si vybrat ten správný?

Jaké jsou základní druhy projektorů 

Nejprve je nutné si ujasnit základní rozdělení projektorů. Ty moderní využívají tři základní technologie.

Klasickým řešením je DLP projektor. Jeho výhodou je ostré a rychlé zobrazení. Tento projektor se vyznačuje i dlouhou životností. Doporučit ho lze na filmy, ale i na hraní her. Nevýhodou je možný vznik tzv. duhového efektu. 

Modernější verzi představuje LCD. Výhodou je lepší světelnost. Z tohoto důvodu jej lze doporučit prioritně do kanceláře. Duhový efekt se v tomto případě nevyskytuje. Barvy jsou stálé, avšak v čase dochází ke zhoršování, klesá kvalita obrazu a celkově mají tyto projektory nižší životnost.

Nejnovější alternativu na trhu zastupují LED projektory. Jejich stěžejní výhodou je hlavně velmi dlouhá životnost a úspornost ve spotřebě energie. Na druhou stranu se hodí jen do dobře zatemněných místností a vykazují pouze omezenou svítivost. 

Pokročilé technologie umožňují navíc i promítání ve 3D. Specifickým typem projektorů jsou ty s krátkou projekční vzdáleností. Některý se také označují jako Short Throw. Zařízení jsou vhodná i do malých místností, obraz zvládnout promítat i na vzdálenost jednoho metru. Mají však i nevýhodou, která tkví hlavně v tom, že kladou vysoké nároky na rovnost plochy. Informace o všech druzích si můžete pročíst také v tomto článku věnovaném výběru nejlepšího modelu projektoru.

Které parametry jsou u projektorů nejdůležitější 

Stěžejním prvkem každého projektoru je rozlišení. Pro projekci filmů vyžadujte nejméně rozlišení Full HD, případně si můžete pořídit i rozlišení 4K. Rozlišení 1 024 x 600 px je vhodné maximálně do kanceláře, filmový zážitek vám vyloženě nezajistí. Dalším podstatným parametrem je svítivost projektoru označovaná jako ANSI. Vyšší svítivost znamená, že projektor svítí více.

Oceníte to hlavně v místnostech, které nelze dokonale zatemnit. Projektory s hodnotou 3000 lumenů nebo více jsou vhodné i pro osvětlené prostory. Důležitá je tato vlastnost hlavně u kancelářských projektorů. Určuje se v jednotkách nazývaných lumeny. Počet lumenů přímo úměrně roste s velikostí plátna, na které se promítá. 

U filmových projektů patří k podstatným parametrům taktéž kontrast. Pro tato zařízení vyžadujte hodnotu nejméně 10 000:1 a více. Nepříliš žádoucí, ale nutnou vlastností projektorů je i jejich hlučnost. Důvodem je ventilátor, který musí chladit tělo projektoru. Za přijatelnou hodnotu lze považovat hlučnost do 30 dB.

Read more

Local News