Jak vybrat kuchyňské nože

Share

Výběr nožů v dnešní době není snadnou záležitostí vzhledem k desítkám různých provedení. Nadneseně řečeno by se dalo říci, že se dnes vyrábí pro každou surovinu vlastní nůž. V tomto článku se vám pokusíme pomoci s výběrem vhodného nože pro vás, dle důležitých parametrů/kritérií. Nejeden kuchař říká „kvalitní ostrý nůž je základ vaření“. Se špatným, nekvalitním či tupým kuchyňským nožem vám při krájení vyteče většina šťávy z masa nebo zeleniny.

Podle čeho vybírat kuchyňské nože?

  • Materiál: základním parametrem výběru je materiál, z kterého je nůž vyroben, protože ovlivňuje většinu jeho vlastností. V dnešní době jsou velmi oblíbené keramické, ale profesionální kuchaři stále nedají dopustit na kvalitní nože z nerezové oceli. Keramické nože mají výhodu, že nejsou náchylné na přenos vůně a chutí mezi krájenými produkty.
  • Mytí: ne všechny nože jsou vhodné pro mytí v myčce, protože může poškodit časem jejich povrch a doporučuje se je mýt v ruce. Z tohoto důvodu, pokud chcete mýt nůž v myčce vybírejte ten, u kterého je informace v popisu, že ho lze mýt v myčce.
  • Využití: další velmi důležitý parametr je účel, pro který nůž hledáte. Zda na krájení zeleniny, masa, pečiva, krájení sýrů nebo univerzální. Nože mají pro danou surovinu speciálně tvarované ostří, aby šlo potravinu dokonale rozkrojit, aniž by z ní unikla šťáva či vitamíny.

Kvalitní nože vyrábí léty prověřený výrobce kuchyňských potřeb firma BergHOFF, která je oblíbená takřka po celém světě. Nože BergHOFF patří mezi nejkvalitnější na trhu a jsou vyráběny v desítkách provedení. Za zmínku stojí například BergHOFF Ron nůž šéfkuchaře určený pro každodenní i profesionální využití, který je vyroben z kvalitní nerezové oceli. Rukojeť je vyrobena ze dřeva a vzhledově je úžasným kouskem.

Nože BergHOFF lze zakoupit v internetovém obchodě LUEL.cz. Na LUEL.cz naleznete desítky nožů BergHOFF za skvělé ceny, včetně výše zmiňovaného nože Ron.

Read more

Local News