Jak vybrat ideální multifunkční tiskárnu na doma

Share


Potřebujete jednou za čas tisknout, skenovat nebo kopírovat? Pak doma určitě využijete multifunkční tiskárnu, která bez problémů zvládne všechno zmíněné. Nabídka na trhu je opravdu pestrá, a tak je z čeho vybírat. Multifunkční zařízení existují jak v technologii inkoustového, tak laserového tisku a navíc umí řadu dalších věcí. Některé si poradí i s bezdrátovým tiskem přes Wi-Fi nebo skenováním kinofilmů.

Vybíráme multifunkční tiskárnu: inkoustovou, nebo laserovou?

Při výběru multifunkční tiskárny na domácí použití narazíte na pestrou nabídku inkoustových zařízení. Jsou cenově dostupná, vynikají kvalitou tisku barevných fotografií a standardní rychlostí, která je pro domácí použití dostatečná. Na druhé straně však mohou inkoustové kazety při delší odstávce vysychat a způsobovat ucpávání trysek.

Pokud víte, že potřebujete tisknout jen jednou za čas, popřemýšlejte i nad možností nákupu laserové multifunkční tiskárny. Zařízení pro černobílý tisk jsou cenově srovnatelná s těmi inkoustovými, za možnost barevného tisku si však připlatíte. U laserových tiskáren zasychání nehrozí, takže jsou schopny bez problémů tisknout i po několika měsících nepoužívání. Laserová multifunkční zařízení tisknou rychle, levně a kvalitně, na dokonalý tisk fotografií však nejsou stavěná.

Zaměřte se na dostupnost a cenu náhradních náplní

Většina domácích multifunkčních tiskáren je po zakoupení vybavena startovací sadou náplní. Proto budete brzy řešit otázku nových náplní, tedy buď inkoustových kazet, nebo tonerů. Před nákupem multifunkčního zařízení se proto seznamte s nabídkou na trhu, především s dostupností a cenou náplní. Nové náplně dodávané samotnými výrobci se označují jako originální. Originální tonery Canon a dalších výrobců jsou kvalitní a spolehlivé, jejich cena je však poměrně vysoká.

Na trhu narazíte i na tzv. alternativní tonery, které jsou cenově dostupné. Kvalita tonerů a náplní od jednotlivých výrobců však často kolísá, proto vybírejte pečlivě. Mezi ověřené náplně české výroby patří alternativní tonery TOREX, na které je poskytována doživotní záruka nebo garance okamžité výměny v případě závady.

Skener a jeho důležité parametry

Důležitou součástí multifunkčních zařízení je skener, který využijete jak při skenování, tak kopírování dokumentů. Chcete-li skenovat a kopírovat běžné dokumenty, parametr rozlišení nemusíte příliš řešit. Většina tiskáren disponuje rozlišením skenování 600 x 600 dpi, což je dostačující. Pokud byste chtěli skenovat fotografie ve vysoké kvalitě, pořiďte si zařízení s vyšším rozlišením, díky kterému dosáhnete kvalitnějšího digitálního výstupu. Při srovnávání několika produktů se zaměřte i na rychlost skenování.

Další funkce moderních multifunkčních zařízení

Mnohé skenery jsou vybaveny také řadou dalších funkcí. Některé jsou schopné pomocí technologie OCR převést dokument přímo do textové podoby, jiné jsou zase vybavené nástavcem pro skenování negativních i pozitivních filmů. Opět záleží na tom, co od multifunkčního zařízení očekáváte a k jakému účelu jej chcete primárně využívat.

V neposlední řadě se zaměřte též na způsob připojení tiskárny. Řada domácích zařízení podporuje kromě klasického připojení kabelem i bezdrátový tisk přes Wi-Fi. Díky tomu budete moci snadno a rychle tisknout z počítače, telefonu nebo tabletu.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

Read more

Local News