Jak vybrat brýle na zimní sporty

Share

Lyžařské brýle jsou nedílnou součástí výbavy každého lyžaře či snowboarďáka. Jak se ale v obrovské nabídce, kterou dnešní trh nabízí, vyznat a vybrat vhodné brýle na lyže?

Základním účelem takových brýlí je ochrana vašeho zraku. Chránit mají nejen proti větru, ale také proti padajícímu či odletujícímu sněhu, a dokonce i proti drobným nárazům větviček apod.

Brýle a helma si musí sedět

Sportovní brýle na lyže vždy zkoušejte s vaší přilbou, kterou na lyžování či snowboarding používáte. Brýle totiž musejí pasovat na váš obličej, a to bez nasazené přilby nejste schopni vyzkoušet.

Ideální variantou tak je, pokud kupujete novou helmu i brýle najednou. Pokud ne, rozhodně si vezměte svoji aktuální přilbu s sebou.

Brýle by měly opravdu zakrývat celý obličej, který už nezakrývá helma. Zároveň by vás neměly nikde tlačit – snižovalo by to komfort z jízdy a mohlo by se vám také hůře dýchat.

Ani koupě stejné značky přilby a brýlí nezaručí, že budou brýle pasovat. Proto je oboje zkoušejte i v případě, že budete kupovat stejnou značku.

Pozor na zamlžení

Brýle na snowboard či na lyže by měly mít zajištěné vhodné odvětrávání. Není nic horšího, než když se vám brýle začnou po chvíli mlžit. Proto si vždy zjistěte co nejvíce informací o odvětrávání a v případě, že se nadměrně potíte, rozhodně sáhněte po modelu s co nejlepším odvětráváním. Vhodné jsou také modely se speciální povrchovou úpravou skla.

Mlžení brýlí můžete zabránit i tím, že je nebudete při nelyžování posouvat na vršek helmy. Na helmě se přirozeně zachycuje sníh, resp. voda. Díky tomu na vnitřní strnu brýlí nanesete další vlhkost a díky tomu se brýle začnou mlžit mnohem rychleji. Při pauze tak vždy myslete na to, aby se na vnitřní stranu skel nedostala další zbytečná voda.

Zorníky jako důležitá část

Lyžařské brýle by měly mít zorníky s UV ochranou. Zorník je průhledná část brýlí. Pokud vyberete kvalitní zorník, budete mít ochranu proti UV záření zajištěnou a neoslní vás ani ostré slunce. Zároveň by kvalitní zorníky měly filtrovat také modré světlo, což vám pomůže při orientaci na sjezdovce.

Snowboardové brýle či brýle na lyžování se vyrábí v mnoha variantách, na trhu také můžete sehnat typy s vyměnitelnými zorníky. Než tyto, je lepší rovnou zakoupit brýle dvoje – do různých podmínek, které mohou nastat. Ideální je vybírat zorníky vždy do podmínek, ve kterých budete lyžovat nejčastěji.

Sehnat můžete také tzv. fototropní zorníky, které mění své zabarvení právě podle aktuálních světelných podmínek. Problémem je, že zorníkům chvíli trvá, než na změnu zareagují.

Rozhodně ale není od věci si lyžařské brýle s fototropním zorníkem pořídit, především v případě, že budete často střídat podmínky lyžování. Rozhodně je to lepší varianta než s sebou nosit na sjezdovku vícero brýlí.

Read more

Local News