Jak ve velkých firmách funguje potrubní pošta?

Share

Slyšeli jste někdy o pojmu „potrubní pošta“? Myslíte si, že je to k vidění jen ve filmu a ve skutečnosti nic takového neexistuje? Přitom opak je pravdou. Potrubní pošta je využívána již víc než sto let a opravdu funguje dodnes. Podívejte se na to, jak to funguje a nebojte se vyzkoušet tento druh pošty i ve své firmě.

Potrubní pošta versus moderní technologie

I když se spousta z nás podivuje a pokládá si otázku, jak je možné, že potrubní pošta ještě v současné moderní době funguje, odpověď je jednoduchá. Digitální věk a moderní technologický rozvoj tento druh pošty přežil hlavně díky rychlosti a přesnosti. Je možné poslat potrubím originální dokument, případně menší věc. V tomto případě se jedná o mnohem rychlejší přenos než za pomocí kurýrní služby.

Vynález omylem

Velké množství vynálezů vzniklo tak trošku omylem, u potrubní pošty tomu nebylo jinak. V 18. století chtěl vynálezce Denis Papin přenášet energii. Místo toho zjistil, že za pomocí stlačeného vzduchu je schopen přepravovat předměty. K tomu všemu mu stačil pouze kompresor, potrubí a vzduchotěsné pouzdro.

Jak to funguje

Veškeré zásilky se v potrubí pohybují na principu vysávání vzduchu. Podtlak poté přitahuje zásilku a potrubím tak můžou putovat zmíněné dokumenty, ale i další menší zásilky. Například telegramy, dopisy, fotografie, ale také menší věci. V nemocnici tak bývají potrubní poštou přepravovány i vzorky krve, případně léky.

Kde potrubní pošta funguje

Potrubní pošta funguje například v nemocnici v Olomouci, v Hradci Králové, v Karlových Varech, ve Vsetíně, ale také v Praze v Motole a v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Nízkotlakou přepravu využívají i firmy, například pro recyklaci elektroniky, plastů nebo skla. Tato přeprava slouží i k přepravě dřeva a papíru a chemikálií. Uplatnění dopravní systém nachází i v některých úřadech, bankách, skladech anebo supermarketech.

Co je možné přepravovat

Velkou výhodou potrubí je možnost přepravy sypkého zboží. To je možné využít v potravinářském, farmaceutickém i chemickém průmyslu. Přeprava sypkého zboží vám urychlí zpracování zboží a celý pracovní proces.

Je možné přepravovat nejen výše zmíněné, ale také zrna, obiloviny, krmivo a semínka. Potrubím přepravíte potraviny, nápoje a tabák, krmivo pro zvířata a domácí mazlíčky také není problém. Pokud pracujete v průmyslovém odvětví, využijete potrubní systém přepravy i pro polyamidy, meziprodukty, farmaceutika a granuláty.

Read more

Local News