Jak správně běhat na běžeckém pásu?

Share

Asi málokdo si ještě nikdy v životě nevyzkoušel běhání na pásu, jež je mnohými odborníky přes zdravý životní styl označováno jakožto jedna z nejlepších činností vedoucích k rychlé, a hlavně účinné redukci tělesné váhy.

Krom hubnutí je běžecký pás, který v současné době najdeme snad v každém fitcentru, popřípadě si jej můžete pořídit i k sobě domů, skvělým prostředkem, jak se pravidelně udržovat v dobré fyzické kondici.

Nicméně stejně jako v případě „klasického“ běhu, je i při běhání na běžeckém pásu nutno dodržovat některá základní pravidla a postupy, které vám umožní jej provádět správně. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak běhat na páse, abyste docílili ještě lepších výsledků. 

Základem je znát své možnosti a limity

Pokud stojíte na běžeckém pásu poprvé či nejste zvyklí na fyzickou aktivitu, doporučujeme začít takzvaným indiánským během, tedy kombinací chůze a klusu.

Nesmírně důležité je objevit své vlastní tempo, které vám bude vyhovovat a při němž se budete cítit jistí. Nesnažte se za každou cenu běhat nad své možnosti, to je cesta k neúspěchu.

Alfou a omegou správného běhu na běžeckém pásu je plně kontrolovaná tepová frekvence – tu můžete sledovat kupříkladu pomocí chytrých hodinek či sporttesterů.

Ideálně by se měla pohybovat kolem hodnot vypočitatelných dle vzorce (220 – váš věk) * 0,7. Důležitá je též pravidelnost, snažte se chodit běhat alespoň třikrát týdně.

Svůj pravidelný trénink si můžete rozvrhnout například takto:

  • 5-10 minut běhu
  • 1 minuta na protahovací cviky
  • 5-10 minut běhu
  • 1 minuta na protahovací cviky
  • 5-10 minut běhu

Před samotným zahájením běhu pak rozhodně nikdy nezapomínejte na krátkou rozcvičku, která by měla zahrnovat alespoň protažení stehen, lýtek a oblasti chodidel.

Tato obecná pravidla platí pro všechny druhy běžeckých pásů, je tedy úplně jedno, zdali si ke svému cvičení zvolíte elektrický běžecký pás či nemotorový běžecký pás, byť prvně jmenovaný vám jej může značně zpříjemnit a ulehčit.

Bez správné techniky to nepůjde!

Na první pohled by se mohlo zdát, že běhání na pásu a venku bude vyžadovat stejnou techniku, ale není tomu tak, neboť běh na trenažeru má svá určitá specifika a jsou při něm zapojovány trochu odlišné svaly.

Důležitým bodem k naučení se správné techniky je zkrácení délky kroku (přibližně o 20 %), oproti tomu ale musí jít mírné navýšení frekvence. Jen tak lze dosáhnout toho správného rytmu vhodného pro indoorový běh.

Nesmírně důležitá je taktéž technika držení těla během pohybu na běžeckém pásu. V ideálním případě by měl mít běžec rovná záda a v pase být mírně předkloněný. Paže je doporučováno uvolnit a mít je v lokti sevřené zhruba do pravého úhlu.

Zároveň se nebojte si jimi pomáhat. Stehna je dobré zvedat do nepatrně větší výšky, než jste zvyklí u outdoorového běhání.

Běžecké pásy do bytu

Nechce se vám chodit na běžecký pás do fitness centra, nebo chcete ušetřit čas? V současnosti je možné si pořídit kvalitní pás na běhání za dobrou cenu i přímo domů. Pásy vhodné do bytu jsou konstruovány tak, aby bylo možné je po cvičení složit, takže nezaberou tolik místa.

V různých cenových hladinách si pak můžete zvolit pás na běhání dle vašich požadavků – motorový – bezmotorový, s určitou nosností či s více nastavenými běžeckými programy.

Read more

Local News