Jak si vyladit pracovní monitor, abyste si neunavovali oči?

Share

Možná vám tato otázka přijde tak trochu zbytečná, ale jakmile budete s monitorem pracovat trochu déle, uvidíte, že o žádnou zbytečnost rozhodně nejde. Naopak. Komfort správného nastavení monitoru vašeho pracovního či domácího počítače se výrazně promítne na vaší celkové pohodě. Váš zrak nebude unavený, nebude vás bolet hlava ani záda, zkrátka i po mnoha hodinách sezení u PC se budete cítit dobře.

Oči se dívají na horní hranu

Ovšem, než vůbec začnete monitor ladit, měli byste se nejprve pořádně rozmyslet nad tím, kam ho vlastně postavit. I samotný výběr pracovního prostředí je totiž nesmírně důležitý. První poučka mluví o to, že vaše oči by měly rovným pohledem směřovat přibližně k horní hraně monitoru. Díky tomu budete mít hlavu rovně, a nebude trpět vaše krční páteř. Sklánění hlavy dolů má totiž často za následek zablokování krční páteře a bolesti. U stolního PC můžete polohu monitoru řešit třeba i tím, že ho umístíte vhodně na zeď pomocí držáku

Lehký sklon dozadu je správně

Jak situaci řešit u monitoru notebooku? Pomoci může podstavec pod monitor, s jehož pomocí horní hranu zvýšíte. Pak ale budete potřebovat rovněž externí klávesnici, tím docílíte i pohodlné polohy rukou na stolní desce. Podstatná je rovněž poloha monitoru. Jakkoli se vám to možná nezdá, tak neměl by být v úplně rovině. Ideální je, je-li monitor nakloněn lehce dozadu, a to v úhlu 10-20 °. Stejně tak byste si měli správně stanovit vzdálenost, z níž se budete na monitor dívat. Nejvhodnější je to 50-75 cm, což odpovídá rovněž klasické čtecí vzdálenosti.

Proti oknu? Ani náhodou

Nepodceňujte správné umístění monitoru. V žádném případě by neměl stát proti oknu. Proč? Schválně si zkuste tak monitor postavit a velice rychle to pochopíte. Světlo z okna vás totiž oslní. Monitor a veliká světlá plocha navíc tvoří silný kontrast a zrak  významně trpí. Není také dobrým nápadem vybírat si monitory s lesklým povrchem, protože mají vysoký odraz, což je pro vaše oči opět velká nepříjemnost. Další chybou je stavět monitor, abyste měli okna za svými zády. Také odrazy svítidel znepříjemňují práci. Jak si tedy s monitorem poradit? Nejlepším řešením, když monitor stojí vpravo od okna. Máte dostatek světla na práci na klávesnici, ale přitom světlo zvenku nepřesvěcuje monitor. Píšete-li levou rukou, měli byste mít naopak počítač vlevo od okenního světla.

Vysoký jas unavuje

Teď když máte vyřešeno správné umístění, nastává chvíle i na vyladění. Potřebujete nastavit barvu a jas. Klasické monitory mívají toto nastavení na spodní hraně obrazovky. Tam můžete v případě potřeby vše vyladit. Obvykle si ladíte kontrast, jas, vyvážení bílé barvy a gama. Pokud jde o jas, znamená to svícení monitoru, když zobrazuje bílou barvu. Za plného sluníčka je lepší jas zvýšit, naopak, když je větší tma ho snížit. Příliš vysoký jas unavuje oči. V pořádku je jas tehdy, když vám při rozostření očí splývá bílá na monitoru s bílou stěnou.

Ladění barev často bývá studené

Poměr černé a bílé barvy, to je kontrast. Velmi nízký kontrast znamená vybledlé barvy, vysoký kontrast naopak znamená ztrátu obrazu v detailech a oči rovněž trpí. Podstatné je nastavení barev monitoru. Běžné je vyvážení bílé barvy. Zobrazte si na monitoru bílou, potom ho vypněte. A vezměte si ro ruky bílý papír. Pak zapněte monitor. Často uvidíte, že je barva monitoru studená (do modra)- Nejlepší je monitor kalibrovat pomocí sondy, tedy externího zařízení. Vyplatí se to ale hlavně tehdy, když používáte počítač na grafickou práci. Gamm a jeho ladění představuje to jak vypadají pixely na obrázku a jak je  uvidíte na monitoru. Jde o to, aby zobrazení maximálně odpovídalo realitě.  

Read more

Local News