Jak si ohlídat cenu zlata, abyste při jeho nákupu neprodělali?

Share

Investiční zlato patří dlouhodobě k velmi atraktivním komoditám. Zatímco dříve do něj vkládali peníze hlavně movití investoři, dnes už je v hledáčku drobnějších střadatelů. Jednou z častých chyb, které lidé dělají, je překotný nákup hned u prvního prodejce, na něhož narazí. To však může vyjít hodně draho.

Produkce zlata ve střední Evropě

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. To se logicky odráží na finální ceně, za kterou lze investiční zlato v tuzemsku pořídit.

Ceny zlata zdaleka nejsou jednotné

„Slitek ze stejné rafinérie, o stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík, zakladatel renomovaného internetového obchodu zlate-mince.cz. Realita je však jiná, cenové rozpětí u českých prodejců činí až 10 %. Pokud tak zvolíte špatného obchodníka, můžete při vyšší investici do zlata zaplatit klidně o desítky tisíc korun více.

Věnujte se srovnání nabídek, můžete tím ušetřit spoustu peněz

Základní pravidlo je tedy jasné. Před samotným nákupem investičního zlata je zapotřebí nejprve důkladně porovnávat nabídky jednotlivých obchodů. Zároveň si ale všímejte také toho, zda má vámi vybraný prodejce alespoň nějakou historii. Napovědět vám případně mohou recenze předchozích zákazníků, byť tyto údaje nejsou leckdy směrodatné, protože je lze samozřejmě naaranžovat.

Proč vůbec investovat do zlata?

Investiční zlato se v dnešní době náramně vyplácí. A nejde jen o čistý zisk. Slouží především jako ochrana peněz před inflací, která je aktuálně v Česku a v celé Evropské unii poměrně vysoká. Zlato inflaci nepodléhá, investicí do něj tak nijak neriskujete. Cena zlata navíc v průběhu času neustále roste, což souvisí s jeho omezenými světovými zásobami i rostoucí poptávkou.

Read more

Local News