Jak se správně starat o brankářské rukavice?

Share

Brankářské rukavice jsou nejdůležitější výbavou každého fotbalového brankáře. Pomáhají mu lépe uchopit míč, chrání jeho ruce a prsty před zraněním, nápomocné jsou i při odhazování míče. Jak se o ně starat, aby vydržely co nejdéle?

Nejde o zrovna levnou záležitost. Například špičkové brankářské rukavice Adidas Predator GL Pro stojí více než čtyři tisíce korun! Ovšem i o rukavice za šest set se vyplatí hezky starat. Díky správné péči vám déle vydrží a budou sloužit tak, jak mají.

Co udělat, když si je přinesete domů?

Hned jak si je koupíte, je třeba jim věnovat trochu péče. V prvé řadě odstraňte ochrannou fólii, pokud na nich je. Dále jemným ručním mytím v čisté vodě odstraňte produkční mýdlo a nechte rukavice uschnout. Nikdy je nedávejte do sušičky, na topení či jiný zdroj tepla. Musí schnout pomalu a přirozeně na vzduchu. Kdybyste je dali na topení, mohly by se začít drolit.

Před zápasem i tréninkem je navlhčete

Brankářské rukavice mají rády vlhko, proto se doporučuje je během používání udržovat vlhké. Nikoliv mokré, to by se vám v nich nepříjemně hrálo, nýbrž vlhké. Na trénink či zápas si s sebou noste láhev s vodou a občas je navlhčete. Pozitivně tím ovlivníte jejich přilnavost a zvýšíte odolnost.

Nikdy je neperte v pračce

Nejen první praní by mělo probíhat v ruce. Brankářské rukavice nemají rády pračku, škodí jim jak vysoká teplota, tak čisticí prostředky. S klasickým pracím práškem rozhodně neuspějete, pořiďte si raději speciální kapalinu či pěnu pro rukavice. Opět tím přispějete k jejich delší životnosti, takže se vám taková investice vyplatí. Ideálně by se rukavice měly umývat po každém použití.

Naučte se je správně nasazovat a sundávat

Vám je to možné jasné, ale pokud jste právě koupili dětské brankářské rukavice svému synovi či dceři, naučte je, jak si je má nasazovat a sundávat. Při nasazování nikdy nevytahujte sponu, ta by se pak mohla zlomit. Při sundávání netahejte za prostřední dva prsty, raději za palec či malíček, které jsou mnohem silnější.

Read more

Local News