Jak se chránit před sluncem? Průvodce opalovacími krémy

Share

Jestli je něco, co pokožce skutečně škodí, tak je to zdroj života na naší planetě – slunce. Docela ironie, že? Díky slunečnímu záření žijeme, ale můžeme také velmi snadno umřít. Stále více poškozená ozonová vrstva a více nebezpečného UV způsobuje větší výskyt rakoviny kůže a lidé rychleji stárnou.

Pravidelně se opalující člověk má více vrásek, než člověk stejného věku, který se slunečnímu záření vyhýbá. Starší vzhled není žádná náhoda ani genetika, jde o důsledek opalování.

Proto si zapamatujte, že kůži je třeba CHRÁNIT.

Ať je konec vaší letní cesty u rovníku, v Bibione, nebo si jdete lehnout na písek k místnímu rybníku, vždy si vezměte sebou opalující přípravek s dostatečnou ochranou a mažte s ním každý odkrytý centimetr vašeho těla (ano i rty a uši). V tomto směru neexistuje nic jako přehnaná ochrana. 

Které opalovací přípravky koupit?

České drogerky a lékárny nabízí nepřeberné množství produktů a tyto stojí za to:

Vichy – Opalovací přípravek Vichy Capital Soleil SPF 30 vás dostane svou lehkou texturou, rychlým vstřebáváním bez zanechávání mastných skvrn. Pokožku chrání před spálením a také jemně voní. Produkty z řady na opalování neucpávají póry, jsou bez parabenů, tudíž vhodné i pro velmi citlivou pleť.

Koupíte v lékárně. 

Piz Buin – Piz Buin je třetí nejvyšší hora pohoří Silvretta a také řada opalovacích přípravků s vysokým ochranným faktorem, která zajišťuje kůži bezpečí při výpravě na Mount Everest i během rovníkových cest. Oceníte, i když nejste horolezec či cestovatel, dlouhý pobyt na slunci vyžaduje faktor 25, jdete-li ráno pro rohlíky postačí krém s SPF 15.

Co znamená zkratka SPF (Sun Protection Factor)? Číslo ochranného faktoru udává, kolikanásobně déle můžete zůstat na slunci, než by to bylo možné s neošetřenou pokožkou.

Matis – Svatý Grálem v případě spálení pokožky je After Sun Refreshin Jelly, který vyléčí spálení během čtyř hodin. Kůži okamžitě chladí a uvolní. Pálení a bolest tak velmi rychle odezní. 

Clinique – Přípravek City Block Sheer chrání obličej před sluncem i městským smogem. Ideální tedy při cestě do práce nebo procházce apod.

Karel Hádek – Jste-li fandou přírodní kosmetiky, patří tato značka mezi špičku. Opalovací oleje chrání pokožku před UV zářením, rychle se vstřebávají, podporují přirozené dýchání pokožky a její kumulaci tepla. Působí také proti hmyzu a jsou veděodolné.

Z ekonomického pohledu jsou oleje extrémně úsporné, 100 ml oleje odpovídá 1 litru kvalitní opalovací emulze.

Pro získání bronzového odstínu doporučujeme každý den mrkvový fresh a panáka olivového oleje. Také neopomíjejte pitný režim.

Read more

Local News