Jak rychle proplácejí faktury strojírenské firmy

Share

Má české strojírenství to nejhorší za sebou? Firmám se daří zvyšovat produktivitu a snižovat průměrnou dobu po splatnosti. Odměnou jsou příjemnější ekonomické zprávy v roce 2014.

Začátkem roku 2013 hovořila většina odhadů ekonomiky pozitivněji než po druhém čtvrtletí 2013. Na počátku roku 2014 ale vše napovídalo tomu, že se ekonomika začne oživovat.

Podívejme se na čísla

Výsledky rentabilit ve strojírenství za rok 2012 se meziročně zvýšily v řádech procent. Ziskovost se sice snížila, ovšem vzrostla ekonomická přidaná hodnota (ČSÚ).

Jinými slovy, podniky zvýšily produktivitu a efektivitu kapitálu. V tomto duchu také hovoří statistické šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPČR) a ČNB za druhý kvartál 2013. Podniky čelí náročnějším podmínkám jak v domácí poptávce, tak na zahraničních trzích. Na to reagují snižováním nákladů, zvyšováním produktivity práce a kapitálu anebo hledáním nových odbytišť.

platební morálka ve strojírenství

Dobrá zpráva

Firmy stále věří ve zvyšování zakázek v budoucím období, což je silný indikátor budoucího ekonomického vývoje. Zdá se, že se nepletou. Statistiky z počátku roku 2014 naznačují, že jak domácí, tak zahraniční poptávka po strojírenských výrobcích stoupá, stejně jako index průmyslové produkce.

A co splatnost faktur?

Z dat Bisnode vyplývá, že trend ve lhůtě po splatnosti pohledávek se vyvíjí pozitivním směrem – tedy klesá. Pomyslná trendová linie má klesající charakter od globální ekonomické krize.

Cyklická složka nám sděluje, jak je zpoždění plateb v odvětví náchylné na změny v ekonomice. Zejména krizové období 2009 extrémně zvýšilo dobu po splatnosti. Firmy si tak částečně financovaly provoz u dodavatelů.

Celkový trend jasně hovoří o zlepšující se situaci. Podniky se snaží platit s menším zpožděním. Mělo by tomu tak být i v budoucnu vzhledem k prognózám ekonomického vývoje.

Autoři: Michal Řičař, Ruben Vančo

Read more

Local News