Jak prodat nemovitost bez realitky?

Share

K prodeji nemovitosti bez asistence realitní kanceláře může existovat mnoho důvodů. Někdo nechce utrácet za provizi, někdo potřebuje peníze z prodeje ihned a bez průtahů a někdo má zkrátka vůči realitním agentům silnou averzi.

Výkup nemovitosti

Pokud se vás týká případ, kdy na peníze z prodeje spěcháte i za cenu toho, že možná nedosáhnete plné kupní ceny, můžete využít výkup nemovitosti. Stačí kontaktovat agenturu, která výkup bytu či výkup domu nabízí, a nejdéle do dvou dnů máte peníze na účtu. Některé společnosti navíc nabízí vyřešení závazků či problémů s nemovitostí i zajištění náhradního bydlení.

Jak začít?

Prvním krokem v prodeji je odhad tržní ceny nemovitosti. Pokud nastavíte příliš vysokou prodejní cenu, můžete čekat i několik měsíců, než se prodá. Pokud naopak nastavíte cenu příliš nízkou, proděláte. Odhad si nechte ideálně udělat od odborníka.

Jakékoliv zboží se prodává lépe, když ho atraktivně nafotíte. A nemovitosti nejsou výjimkou. Interiér i exteriér objektu před focením ukliďte a zkrášlete, vdechněte mu domáckou a útulnou atmosféru a pusťte se do fotografování. Myslete přitom na to, že ani sebelepší mobilní telefon vám neudělá tak dobré fotky jako širokoúhlý objektiv na zrcadlovce. S největší pravděpodobností této činnosti obětujete několik hodin, ale vyplatí se.

Když máte fotografie a třeba i video, sepište inzerát. Ten by měl obsahovat základní informace o nemovitosti, doplňkové informace (orientace oken, vybavení, vytápění a podobně) a informace o občanské vybavenosti v okolí. Text formulujte promyšleně a věcně a snažte se případné zájemce zaujmout.

Zorganizujte prohlídky

Poté, co se vám začnou ozývat zájemci, můžete začít sjednávat prohlídky (pozor na to, aby byla nemovitost upravená a uklizená) a připravovat dokumenty, které budete k prodeji potřebovat. Vážnému zájemci můžete nabídnout rezervační smlouvu s přiměřenou zálohou.

Read more

Local News