Jak při dnešní ceně ropy ušetřit benzín

Share

Ceny ropy jdou stále nahoru, cena za litr Naturalu 95 se šplhá pomalu ke 40kč. Každý začíná dumat jak tento problémy vyřešit, ale málokdo si uvědomuje, že chyba může být v něm samotném.

V tomto článku si vypíšeme pár základních typů jak benzín/naftu ušetřit.

1. Volba obsahu vozidla

Nejdůležitější faktor, který tuto skutečnost ovlivňuje je samotná koupě vozu. Před koupí určitého vozu je důležité si vše důkladně prostudovat a podle zjištěných výsledků a statistik spotřeby benzínu/nafty se také přizpůsobit. Již dávno neplatí, že nafta je daleko úspornější než benzín. Navíc ceny nafty začínají ceny benzínu značně převyšovat.

Vždy volte podle vaší využitelnosti, kterou ovlivňuje spousta faktorů. Položte si například otázky jako: jak moc je pro Vás důležitá sportovní/dravá jízda, jak často jezdíte po městě a jak často dlouhé trasy.

Pokud budete chtít auto co nejúspornější, tak jistě nepůjdete do tří-litrového 8 let starého benzínového motoru, který si vezme 12litrů, ale zvolíte spíše obsah kolem 1.1, 1.4, nebo nestárnoucí 1.9 Tdi, který si vezme kolem 6litrů.

2. Změna jízdního stylu

Další důležitou částí v cestě za lepší spotřebou jste vy samotní – jmenovitě Váš jízdní styl. Pokud jezdíte stylem brzda-plyn vaše spotřeba nikdy nebude ideální. Snažte se jezdit klidnou volnou jízdou s pozvolným řazením a brzděním. Pro dravce – pokuste nevytáčet motor do červených čísel.

Například jízda v 90km/hodinu je nejekonomičtější. Oproti 105km/h je spotřeba nižší až o 15%.

3. Vlastnosti auta

Důležité je mít auto vždy v perfektním stavu – jakákoliv závada může mít fatální vliv na spotřebu, třeba takové zanesené turba u dieslu má na spotřebu velmi negativní vliv. Dobré je koukat také na využití zahrádky na střeše (jestliže není nutná sundat – snižuje aerodynamiku). Kontrolujte také, zda máte správně nahuštěné vaše pneumatiky. Omezujte vaší klimatizaci (ta zvyšuje spotřebu až o 10%) a topení.

4. Alternativní metody

Dalšími možnými metodami jsou například: přechod na LPG, nebo metanol. Ovšem předělání motoru je poměrně náročné jak finančně tak technicky a auto už pak nikdy nedosáhne takového výkonu jako dřív.

V neposlední řadě je tu ještě jedna alternativní metoda a tou je absolutní vyřazení automobilů z běžného života a započetí používání alternativních prostředků jako je jízdní kolo, chůze, místní doprava, vlaky atd.

Read more

Local News