Jak postupovat při přepisu vozidla

Share

Podle serveru auto-mania.cz vlastní 80 % Čechů vůz z druhé ruky. Často se také stává, že ojetý automobil při koupi nového vozu putuje mezi ostatní rodinné příslušníky. V těchto případech dochází k přepisu vozidla na nového majitele. Jak celý proces funguje a na co při něm nezapomenout?

Kam přijít přepsat vůz, co si vzít s sebou a na kolik vás to vyjde

Ať už přepis vozidla provádíte na základě kupní smlouvy nebo ne, jedná se o relativně jednoduchý proces. Převedení vozu lze podepsat na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností – nemusí být tedy nutně u bydliště prodávajícího. Při přepisu vozidla nemusí být na místě osobně přítomné obě strany, stačí si vyřídit plnou moc a nechat si ji ověřit u notáře nebo na kterékoliv pobočce Czech Pointu. Pokud nemůžete být u přepisu přítomní, lze tak snadno zplnomocnit někoho, kdo záležitost vyřídí za vás. Pokud na sebe přepisujete koupené vozidlo nebo jej prodáváte, dejte si pozor, aby převod proběhl do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy. Jinak se dopouštíte přestupku a můžete být pokutováni. Aby přepis vozidla proběhl v pořádku, je potřeba vzít s sebou:

· Občanský průkaz.

· Vyplněnou žádost o přepis vozidla.

· Potvrzení o platnosti povinného ručení – zelená karta.

· Malý a velký technický průkaz vozidla.

· Protokol o provedené evidenční kontrole.

Za vyřízení přepisu vozidla zaplatíte, pokud nejste držitelé ZTP nebo ZTP/P, správní poplatek 800 Kč a zhruba 400 Kč za provedení evidenční kontroly. U některých vozů je nutné zaplatit také tzv. ekologickou daň – jedná se o jednorázový poplatek pro vozidla, která nesplňují emisní normy.

Přepsané vozidlo není automaticky pojištěné

Je třeba si uvědomit, že přepisem vozidla na nového majitele zaniká jeho povinné ručení a všechna další pojištění. Nezapomeňte si tedy co nejdříve sjednat pojištění nové. U Kooperativy lze vyřídit povinné ručení online během chvilky. Jeho cena se odvíjí například od stáří vozidla, věku řidiče či výše pojistného limitu; ten se doporučuje sjednat alespoň na částku 100/100 milionů Kč.

Starší vozidla bývají náchylnější k poruchám, pokud jste si tedy pořídili takové vozidlo, je dobré si kromě povinného ručení zajistit také havarijní pojištění. Uhradí za vás škody vzniklé havárií, přírodními živly, nebo například nehodou, ke které se viník nepřiznal. I havarijní pojištění lze u Kooperativy vyřídit rychle a z pohodlí domova. Výši pojistného ovlivňuje například stáří a cena vozidla, předchozí pojištěná doba, či nastavená míra spoluúčasti – ta činí minimálně 5 000 Kč. Čím vyšší si ji ale nastavíte, tím větší získáte slevu na pojistném. Pojišťovna nabízí také zajímavá doplňková připojištění, například na poškození čelního skla, poškození pneumatiky při vjetí do výmolu.

Read more

Local News