Jak položit dlažbu na terasu?

Share

Pokud jste se rozhodli položit na svou terasu dlažbu, nebudete litovat. Dlážděná terasa se udržuje mnohem snadněji než kterákoli jiná. Také současná široká nabídka druhů a vzorů vám umožní zvolit si právě takovou, která perfektně zapadne do stylu vašeho exteriéru. A především dlažba na terasu splňuje základní požadavky na zvýšenou odolnost proti mechanickému poškození, protiskluzovou úpravu či odolnost vůči mrazu.

Jak na ni? Začněte správným podkladem

Vysokou kvalitu a dlouhou životnost vám zajistí pečlivá příprava. Rozhodně dbejte i na správný výběr dlažby. Volte dlažbu i podle toho, jaké zátěži bude muset odolávat, jaké vnější vlivy na ni budou působit atd.

Pod terasu je vhodné zvolit nepropustný podklad ze štěrku a vrstvy betonu. Sklon terasy by měl být alespoň 2 % směrem od domu, aby byl zajištěn odtok dešťové vody, a ta se na terase nebo u domu nehromadila.

Pokud máte terasu na patře, pak je podkladem:

  • základní nosná konstrukce
  • na ní penetrace
  • následuje parotěsnící vrstva
  • tepelněizolační vrstva (ideálně polystyren)
  • hydroizolační vrstva
  • roznášecí vrstva – tenká směs betonu
  • a poté dlažba propojená mrazuodolným lepidlem.

Pokládání dlažby

Pokládání dlaždic je jednoduché, ale má také svá pravidla. Dlaždice na hladký betonový podklad lepte tak, abyste lepidlo aplikovali na celou plochu. Tím zabráníte budoucímu popraskání dutinek z důvodu zatížení.

S pokládkou začínejte směrem od domu, vyhnete se tím zbytečnému a komplikovanému přiřezávání. Dlažbu pokládejte těsně vedle sebe se spárou max. 3 – 5 mm. Na spáry používejte praktické spárové rozpěrky, které se umísťují na rohy dlaždic, a zajišťují tak pravidelné mezery.

Spáry nakonec vyplníte spárovací hmotou nebo jemným pískem, který do spár vmetete smetáčkem. Spárovací hmota zabraňuje prorůstání rostlin, ale po její aplikaci očistěte přebytky z povrchu dlažby, aby vám na ní nezůstávaly skvrny.

Read more

Local News