Jak ochránit svůj automobil před povětrnostnými podmínkami?

Share

Povětrnostní vlivy, jako jsou bouře, silný déšť, krupobití, silné slunce či mráz a sníh dokážou způsobit nemalé škody na majetku, včetně vašeho vozidla. Spolehlivá ochrana vozidla je k nezaplacení. Dokážete jí předejít nepříjemným škodám, které mohou být nepříjemným překvapením nejen pro vás, ale i vaši peněženku. Co můžete udělat, abyste svůj vůz spolehlivě ochránili před povětrnostními vlivy?

Každé roční období přináší své výzvy pro motoristy. V létě nás častokrát překvapí nečekaná bouře, někdy i krupobití a na vůz ovlivňuje i silné sluneční záření či vysoké teploty. V zimě je zase problémem mráz, zvýšená vlhkost a sníh. Jak spolehlivě ochránit vůz před všemi těmito povětrnostními podmínkami?

Ochrana vozidla v létě

V létě není ničím neobvyklým, když nás čas od času překvapí nečekané letní bouře. Někdy je však doprovázena krupobitím. To může mít různé intenzity a už u těch nižších dokáže někdy poškodit povrch vozidla. Pro tento případ může být praktickým řešením nosit sebou v autě hrubší deku či ochrannou plachtu, kterou můžete váš vůz v případě nečekaného krupobití překrýt.

Zachytí-li vás bouře s krupobitím během jízdy, nejideálnější je, pokud auto zaparkujete někde pod přístřeškem či pod mostem, pokud vám to situace dovoluje. Měli byste zastavit na takovém místě, kde nebudete omezovat další řidiče a váš vůz bude před krupobitím v bezpečí. Důležité je, aby kroupy nepadaly přímo na kapotu či čelní sklo auta. V každém případě je určitě důležité zachovat si chladnou hlavu a nepanikařit. Pokud nemáte kde zastavit, snižte rychlost jízdy a přizpůsobte ji viditelnosti na silnici. Je také důležité nezpomalovat provoz či prudce nebrzdit, abyste se vyhnuli nebezpečí nárazu ze zadní strany.

Během léta je dalším faktorem, který může negativně ovlivňovat vaše vozidlo je také sluneční záření. Toho je během letních dnů o něco více, než v zimě. Dlouhodobé a intenzivní vystavení UV záření může způsobovat poškození, jako je ztráta barevné homogennosti, spálení svrchní vrstvy, praskání či tvrdnutí. Váš vůz byste proto měli parkovat co nejvíce ve stínu, využít můžete přístřešky pro automobily, kamenné či dřevěné garáže. Kromě toho nezapomínejte ani na ochranu karoserie. Tak jak si chráníme svoji pokožku před spálením sluncem ochrannými krémy, tak je třeba zajistit ochrannou vrstvu i našemu vozidlu. Využít můžete voskování, pastování či krémování. Máte-li ve vašem vozidle kožený interiér, nezapomínejte ani na jeho ochranu. Interiér můžete před sluncem chránit s využitím slunečních fólií, které zamezí pronikání škodlivého UV záření.

Ochrana vozidla v zimě

Tuhé mrazy a sníh mohou také způsobit nepříjemné škody na vozidle. Nejideálnější, co během zimy můžete v rámci ochrany vašeho vozidla udělat, je neparkovat vůz na noc venku. Ideální je dát na noc váš vůz do garáže. Pokud nemáte garáž k dispozici, můžete zvážit pořízení dřevěné garáže, která dokáže plnohodnotně nahradit kamennou garáž. Pokud však vaše vozidlo musíte přesto nechávat na noc ven, pomoci vám může ochranná plachta na auto. Existuje několik druhů plachet, a to nepromokavé plachty, plachty proti námraze či plachty, které pokryjí celé vozidlo nebo jen jeho jisté části.

Pokud si chcete ušetřit nejen čas, ale i energii při ranním odchodu z domu během zimy, vhodnou volbou může být i přístřešek pro auto. Ten vám sice nezajišťuje možnost uzamčení vozidla, ale minimálně vás ukrátí o ranní čištění vozidla od sněhu. Na námrazu na oknech a zrcadlech můžete využít speciální spreje, které rychle a efektivně odstraní námrazu a nezapomeňte se vybavit i kvalitní škrabkou na okna.

Spolehlivá ochrana i během parkování

Na vozidlo mají vliv povětrnostní podmínky nejen během jízdy, ale mnohdy právě během parkování. Naštěstí existuje několik možností, jak svůj vůz můžete chránit i během parkování. Garáže či přístřešky pro automobily jsou spolehlivým místem, na kterém můžete parkovat bez obav, že vám vůz poškodí krupobití či sníh.

Přístřešky pro automobily jsou spolehlivou ochranou a prevencí vůči poškozením z krupobití. Přístřešky pro automobily často tvoří součást dvorů a zahrad rodinných domů a poskytují nejen místo k parkování, ale také ochranu před nepřízní počasí. Přístřešky na auto jsou dnes poměrně dostupné zboží a nejčastěji je můžete vidět v dřevěném provedení. Dřevo je přírodní materiál, který se skvěle hodí do prostředí zahrady či na pozemek před rodinným domem. Kromě toho dřevo má mnoho dalších jiných nejen praktických, ale i estetických výhod. K výrobě venkovních staveb, jakými jsou i přístřešky na auto, se využívají různé druhy dřeva. Můžete se setkat s pojmy jako lepené a profilované dříví. Přečtěte si o nich více v tomto článku.

Kromě přístřešků jsou vhodnou volbou také dřevěné garáže, zejména v případě, že nemáte k dispozici kamennou garáž. Dřevěné garáže lze umístit prakticky kdekoli na pozemek či do zahrady. Poskytují místo pro parkování, ochranu vozidla před vlivy počasí, ale zároveň umožňují i možnost uzamčení, a tak jsou o něco více bezpečnou formou parkování v porovnání s přístřeškem.

Váš vůz si zaslouží patřičnou péči. Ta spočívá nejen v tankování kvalitního paliva, pravidelném servisu, ale také ochraně vůči povětrnostním vlivům. Ty totiž dokážou nadělat na vozidle škody, ale dobrou zprávou je, že se jim dá snadno předejít. Využijte přístřešek pro auto či dřevní garáž a pořiďte si tak spolehlivé místo pro parkování a ochranu vozidla v jednom.

Zdroj obrázku: Natalia Kokhanova / Shutterstock.com

Read more

Local News