Jak nakupovat bitcoiny pohodlně a bezpečně? Dnes existují v zásadě 4 hlavní způsoby, kterými nákup této kryptoměny můžete realizovat

Share

Jak nakupovat bitcoiny? Že nevíte tak docela přesně, jaké máte v tomto ohledu vlastně možnosti? To, že je základním předpokladem pořízení odpovídající elektronické peněženky, už i jako naprostý laik přinejmenším tušíte, ale kde a jak vaši první bitcoinovu minci zakoupit? Přiblížíme vám čtyři základní způsoby, které se k tomuto účelu dnes již zcela běžně používají.

Jak nakupovat bitcoiny, když se ve světě kryptoměn příliš nevyznáte?

Bitcoin (BTC) je jednou z nejoblíbenějších digitálních měn a v současnosti se jeho hodnota pohybuje zhruba na úrovni 3 800 USD. Můžete jím platit za různé služby nebo zboží a lze jej vcelku snadno převádět. Není to nic složitého a není tedy ani nutné být nějaký IT odborník, abyste si jednoduchá pravidla takových transakcí osvojili. Ovšem k tomu, abyste s BTC vůbec mohli nějakým způsobem nakládat, potřebujete nejprve některou z elektronických peněženek. Existují tři základní verze takové peněženky:

1) Hardwarová

2) Softwarová

3) Online

Kterou z peněženek zvolit?

Hardwarovou peněženku si pravděpodobně hned na počátku nepořídíte. Je nejenom poněkud dražší, ale využívají ji především ti, kdo mají v nějaké kryptoměně již uloženy značné sumy peněz a chtějí mít nad nimi plnou kontrolu. Jde totiž o zařízení podobné flashdisku, které můžete mít neustále u sebe a které patří z hlediska bezpečnosti k těm nejspolehlivějším.

Velmi oblíbená je softwarová varianta. Jde vlastně o program, který si nainstalujete do počítače a který funguje mimo webový prohlížeč. Přijímání i odesílání plateb je zde snadné a přehledné a i zabezpečení je obvykle na velmi slušné úrovni.

Tou nejjednodušší verzí je online peněženka. Je levná a díky svému snadnému a intuitivnímu ovládání se velice dobře hodí i pro začátečníky. Jelikož se k ní dostáváte přes internetový prohlížeč, je opravdu důležité vybrat si za tím účelem spolehlivou platformu, abyste minimalizovali jakékoliv bezpečnostní riziko.

Bitcoiny lze pořídit minimálně čtyřmi způsoby

K bitcoinu se lze dostat různými cestami. Někdo si pořídí rovnou celou elektrárnu, aby mohl tuto kryptoměnu pohodlně těžit a jinému nezbyde, než si BTC jednoduše zakoupit. To lze provést přinejmenším čtyřmi následujícími způsoby:

A) NA BURZE – Výhodou nakupování BTC na burze je, že ho lze provádět z pohodlí domova. Stačí disponovat připojením k internetu a být u konkrétní burzy, kterou si předem vyberete, registrován. To, zda je ta která burza spolehlivá, můžete docela dobře poznat podle množství jejích uživatelů. Vyberete si pochopitelně takovou, která umožňuje právě obchodování s bitcoiny, ověříte si výši poplatku i způsob úhrady a pokud vám bude vše vyhovovat a to včetně aktuálního kurzu, můžete začít.

B) V BITCOINMATU – Automaty pro nákup BTC dnes naleznete v řadě větších měst po celém světě. U nás se s nimi můžete setkat především v Praze a v Brně, ale také v Ostravě, Plzni či Karlových Varech. Od klasických bankomatů se nijak výrazně neliší. Do přístroje vložíte vaši platební kartu a vyberete částku, za kterou hodláte bitcoiny zakoupit. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že místo hotovosti dostanete jen papírové potvrzení s QR kódem, který potom naskenujete do vaší elektronické peněženky a zaplacené bitcoiny se do ní převedou. Většina těchto automatů BTC nejenom vydává, ale také přijímá. Jejich aktuální umístění lze nalézt na tomto webu.

C) VE SMĚNÁRNĚ – Jedním z nejpopulárnějších a nejjednodušších způsobů jsou licencované online směnárny. Je to metoda velmi bezpečná a stále rozšířenější. Za nákup BTC zaplatíte nejlépe převodem z účtu. Ani zde se stejně jako na burze zpravidla neobejdete bez registrace.

D) „OSOBNĚ“ – Na internetu lze narazit na weby, kde je možné na základě setkání poptávky a nabídky učinit nákup i prodej BTC. Zde dochází k transferu prostředků mezi konkrétními osobami, které však mohou být skryté pod nějakým pseudonymem. Pokud jde o bezpečnost, je však zřejmě lepší upřednostnit nákup tzv. „face to face“. K němu se dostanete tak, že si na internetu najdete web, který pomáhá vyhledat kupce i prodejce co nejblíže lokalitě, v níž se nacházíte. Setkáte se někde, kde je přístup k internetu a celou transakci jednoduše provedete. Nevýhodou může být to, že si někteří z prodejců účtují vyšší poplatky, ale na tom se lze předem domluvit.

V Praze od vás platbu v BTC přijme už téměř 160 podniků

Že je naše hlavní město kryptoměnám nakloněno, je již poměrně známá věc. Že se zde však v celosvětovém měřítku nachází zdaleka největší počet míst, kde můžete vytáhnout vaši elektronickou peněženku a zaplatit s ní útratu v BTC, to už možná leckoho překvapí. Samozřejmě že k tomu, aby se používání bitcoinů při každodenních platbách za nejrůznější zboží či služby stalo masovou záležitostí, chybí ještě ujít pořádný kus cesty. Pokud jde však o to, kde mají v tomto ohledu velmi slušně „našlápnuto“, pak můžeme s klidem prohlásit, že právě u nás!

Ještě dřív, než si koupíte váš první bitcoin…

Ještě před tím, než se odhodláte k zakoupení vaší první BTC mince, musíte se nejenom rozhodnout pro způsob, kterým tak učiníte, ale především si opatřit tu správnou peněženku. Nezapomeňte se ujistit, že ta, kterou si hodláte pořídit, je skutečně určena právě k transakcím s bitcoinem a není primárně vytvořena pro některou z dalších kryptoměn. Zda ji zvolíte v online verzi či dáte přednost jiné variantě, je už samozřejmě na vás.

Pokusili jsme se vám dnes trochu přiblížit to, jaké máte ohledně nákupu bitcoinů vlastně možnosti. Na laika, který se ve světě digitálních měn teprve pokouší zorientovat, to na první pohled může působit poněkud komplikovaně, ale věřte, že na nákupu či prodeji bitcoinů v zásadě nic složitého není. Nebo vám snad v našem krátkém článku nějaká podstatná informace chyběla? A která?

Read more

Local News