Jak na sedavé zaměstnání

Share

Sedavé zaměstnání představuje velký nápor na záda, oči a srdečně-cévní systém, protože zpomaluje metabolismus. Přesto je dle fyzioterapeutů stále lepší než práce vestoje. Vyžaduje ale dobrou židli, lehkou stravu a následné sportovní aktivity.

Ač je ergonomická židle základ, musí se na ní umět také správně sedět, to znamená rovně a bez hrbení. Důležité je bederní prohnutí páteře, kterého lze dosáhnout lehkým sklopením pánve dopředu, umístěním kolen mírně od sebe, zvednutím hrudníku a břišním dýcháním.

Alespoň jednou za 45 minut je vhodné od pracovního stolu vstát, protáhnout se a projít. První pomocí při potížích se zády může být hluboký předklon přímo na kancelářské židli, příp. tělu prospěšný dřep v trvání 45 sekund. Rovné sezení zajistí i občasné krátkodobé použití gymnastického míče nebo míčků na oporu bederní oblasti.

Sportovní aktivity po pracovní době by měly být zaměřeny na protahování a uvolňování. Možná vás překvapí, že populární jízda na kole se po celodenním sezení moc nedoporučuje, vhodnější je pravidelná chůze (nordic walking), plavání, příp. koloběžka.

Novinky na trhu zdravotních židlí

Současný trh nabízí ergonomicky řešené kancelářské židle pro každou postavu. Platí, že hlavním kritériem jejich výběru nemá být vzhled, ale vnitřní vybavení a mechanismus. I ty nejlevnější modely za méně než 2 tisíce korun mají houpací mechaniku a permanentní kontakt se zády uživatele (pohyblivou opěrku). Samozřejmostí jsou područky a různé možnosti nastavení.

Zdravé „dynamické“ sezení podporují kancelářské židle, mezi jejichž funkce patří tzv. synchronní mechanismus. Ten zajišťuje současný pohyb opěradla a sedadla, takže se tyto klíčové části neustále přizpůsobují pohybům uživatele. Páteř zůstává narovnaná a tlak na svaly je rovnoměrný. Židle s tímto systémem se dají koupit už za méně než 3 tisíce korun.

Nejenže šetří záda a nedovolí jim ztuhnout, ale vytváří i správné sedací návyky.

Samostatnou kategorii představují zdravotní židle a sedáky za ceny zhruba od 3 do 7 tisíc korun. Nejnovější modely jako Lady Sitness jsou vybaveny systémem Body-Balance-Tec, který umožňuje pohyb sedáku do všech stran díky naklápěcímu kloubu. Tato kancelářská židle udržuje zádové svalstvo v neustálé aktivitě, čímž ho procvičuje a zároveň automaticky zpevňuje.

Read more

Local News