Jak hrát blackjack jako profesionál

Share

Každý muž se dříve nebo později dostane do situace, kdy si má možnost zahrát s přáteli karty o peníze. Nejčastěji je to poker nebo méně známý blackjack. Právě ten vám v dnešním článku přiblížíme.

Blackjack je velmi populární karetní hra, kterou najdete v každém větším kamenném kasinu. Svůj debut si také odbyla v několika amerických filmech jako například Rain Man nebo Oko bere. Právě Oko bere nebo prostě 21 jsou časté alternativní názvy pro blackjack. I když se často hrají s upravenými pravidly.

Pravidla blackjacku

Pravidla blackjacku jsou velmi snadná a bez problému se je naučíte jen za několik minut. Ale pozor! To, že víte, jak se blackjack hraje, ještě neznamená, že v něm vyhrajete.

Hráč dostane na začátku dvě karty, a pokud chce, může si dobrat ještě další. Cílem hry je se co nejvíce přiblížit hodnotě 21, kdo má ale v součtu více než 21, automaticky prohrává.

Hodnoty karet:

  • 2 – 10 = numerická hodnoty
  • Kluk, dáma, král = hodnotu 10
  • Esa = 1 nebo 11 (záleží na hráči)

Nejlepší výchozí kombinace je desítková karta s esem, kdy má hráč takzvaný „natural blackjack“, a vyhrává. Pokud hráč nemá natural, může se rozhodnout, zda chce další kartu (hit) nebo další kartu nechce (stand). V případě, že hráč dostane dvě karty stejné hodnoty, může je rozdělit na dvě samostatné „ruky“.

Jakmile si všichni hráči doberou tolik karet, kolik potřebují, ukáže své karty také dealer. Vyhrává ten hráč (nebo dealer) s nejlepšími kartami. Výhra je vyplácena 1:1. Výhra s blackjackem se vyplácí 3:2 a v případě, že má hráč s dealerem stejný bodový počet, nevyhrává, ale sázka mu zůstane.

Základní tipy a rady

Jestli jste viděli některý ze začátku jmenovaných filmů, jistě jste někdy slyšení o počítání karet v blackjacku. Tato pokročilá technika hraní nicméně vyžaduje dlouhodobý trénink, a pokud si chcete jen příležitostně zahrát s přáteli, nemá příliš se s tím zabývat. I když je pravda, že skutečně funguje.

Pro začátečníky je mnohem důležitější se seznámit s takzvanou optimální strategií. Tedy vědět, kdy je lepší si vzít ještě další kartu, a kdy je lepší si kartu naopak nebrat. Pokud bychom chtěli tuto strategii maximálně zjednodušit, dostaneme tyto rady:

  • Vždy stát, když máte 17 a více
  • Vždy táhnout když máte 3 – 11
  • 12 až 16 – Pokud má dealer 6 méně, tak vždy stát
  • Vždy rozdělit pár osmiček a es

Samotná strategie poměrně složitější, ale v základu si vystačíte s tímto základem. Důležitý je správný money management. Nikdy nehrajete o peníze, o které si nemůžete dovolit přijít.

Read more

Local News