Jak dosáhnout lucidního snění

Share

Pro mnoho lidí je lucidní snění zcela neznámým pojmem, zasvěcení ho však označují jako jeden z nejpříjemnějších zážitků. Co to vlastně takové lucidní snění je? Jedná se o způsob snění, u kterého jste při plném vědomí. Jistě se vám mnohokrát stalo, že jste měli krásný sen, ale ráno jste si ho špatně pamatovali a po chvíli jste ho zcela zapomněli.

Takový sen probíhá při vašem nevědomí, zdá se vám a vy si z něj pamatujete jen útržky, nemůžete se v něm plně ovládat a nemůžete jeho průběh ovlivnit podle svých představ. Některé sny jsou živé přespříliš, cítíte v nich strach, vzrušení, ale i smutek, radost a řadu dalších pocitů. Děti mohou prožívat sny tak děsivé, že se probudí s pomočení, pánům se často se stává, že se po erotickém snu probudí s mokrým prostěradlem.

Sny mohou být i senzačním zážitkem, ovšem ne vždy se nám zdají a ne vždy se nám zdají takové sny, jaké bychom chtěli.

To všechno ovšem může ovlivnit lucidní snění, snění, během kterého jste ve snu, plně si sen uvědomujete a můžete si během jeho průběhu dělat cokoliv, co vás napadne. Chtěli byste si během snu dát dobré jídlo, létat, milovat se se ženou, cestovat v čase nebo třeba nakopat šéfa do pozadí? Vše se odehrává v úrovni myšlenek, jen v hlavě, ale vy to cítíte tak, jako byste to prožívali doopravdy. Většině lidí se někdy zdál lucidní sen, aniž by si to pořádně uvědomila.

Fyzické zkušenosti

Veškeré fyzické prožitky se skládají ze smyslových výkladů, stejně tak jako pocit pevné půdy pod nohama. Všech pět smyslů, zrak, sluch, hmat, chuť a čich, cítíme ve své hlavě a během lucidního snění je lze všechny velmi živě prožít, i přesto, že celou dobu ležíte v posteli. Mozek pracuje se známými zážitky, proto můžete ve snu cítit vůni oceánu nebo chuť čokolády, i když u vody nejste a žádné jídlo jste neměli.

Jedním z nejzajímavějších lucidních zážitků je létání, tedy pocit beztíže. Jedná se o pocit, který je pro mozek snadné vytvořit, jelikož jsme ho zažívali po celou dobu vývoje v matčině lůně. Nemusíte být parašutisty, abyste mohli ve snech létat, vznášet se nebo třeba plavat.

Během snů je možné cítit i obrovskou bolest, i to je jeden fyzických vjemů a pokud se vám někdy zdálo, že vás někdo probodne nebo střelí, tak je třeba myslet na to, že i bolest lze v lucidním snu vnímat velmi živě.

Jak prožít lucidní sen

Již na začátek je vhodné poznamenat, že každý má jiné sklony k lucidnímu snění, pro někoho je to snadnější, ale jsou i tací, kteří k němu mají minimální vlohy. Ať už jste na tom jakkoliv, tak k intenzivním lucidním snům si můžete pomoci intenzivním tréninkem. K posteli si umístěte papír a tužku. Pokaždé, když se probudíte, tak si okamžitě napište, co se vám zdálo. Během snu se vždy snažte zaměřovat na detaily.

Zaměřte se úplně na všechno, snažte se během snění vnímat svět, jak je to jen možné. Jestliže ve snu uvidíte nápis, tak se na něj zaměřte, co je na něm napsáno, jak vypadá aj. Postupně se vám bude rozšiřovat vědomí během snění a vy si můžete sny začít užívat. Pokud se vám to povede, tak už vám nebude nic bránit v tom, aby se vám zdálo vše, co si přejete. Jednoduše si to ve vašem vlastním světě vykouzlíte.

Pokud toho stavu dosáhnete, tak uznáte, že se vám ani nebude chtít probouzet.

Read more

Local News