Jak dojet na pláž s co nejnižší spotřebou?

Share

Razíte do Chorvatska autem? Ušetřete na palivu a vylepšete svou dovču o nějaký ten zážitek navíc. Dáme vám 6 tipů, jak snížit náklady na dopravu a ušetřit tak peníze na vstup do klubu, dobrou večeři nebo adrenalinový zážitek na moři. Paráda ne!

Hospodárná jízda znamená úsporu peněz, bezpečnější cestu, menší riziko nákladných oprav, méně pokut za překročenou rychlost, nižší stres.

Spotřebu paliva ovlivňují různé faktory, kromě pravidelného servisování vozu (výměna oleje, běžná údržba) jsou to také jízdní návyky každého řidiče. Nepřiměřená rychlost jízdy, rychlé akcelerování, dupání na brzdu to jsou hlavní znaky jízdy agresivního řidiče. Chytili jste se za nos? Díky vašemu nehospodárnému i nebezpečnému řízení zvyšujete spotřebu paliva a tedy i náklady na dovolenou o 30% na dálnici a o 10% ve městě.

6 tipů, jak snížit náklady na dopravu nejen do Chorvatska

Chce to jedno tempo

Každá akcelerace znamená vyšší spotřebu paliva potřebného pro rozjetí těžce naloženého auta (ty paštiky a konzervy něco váží!). Proto zapomeňte na trhnutí časového rekordu z minulého roku, nehrajte si na závodníka F1 a udržujte jedno tempo. Vyhýbejte se i úplnému zastavování.

Pozorným sledováním aut před sebou dokážete předvídat změny rychlosti provozu. 

Tempomat je váš kamarád

Není-li vaše noha na plynu zvyklá na klídek a pohodu, konstantní jízdu vám zajistí tempomat. Díky němu předejdete zrychlování a náhlému brzdění.

Spotřeba paliva tak zůstane ve velice příjemných hodnotách a vy své holce budete moci koupit na pláži zmrzlinu navíc! 

Volnoběh? Více jak minutu mu nedávejte

Auta minulé dekády spotřebovala pro nastartování snad půl nádrže. Dnes už tomu (díky bože) tak není. Technologický pokrok zajistí, že startování je účinnější a pro motor i méně škodlivý. Dieselové motory jsou na tom pořád ještě lépe než benzínové, na nastartování nespotřebují téměř žádné palivo. Ať do svého čtyřkolového miláčka lijete benzín nebo naftu, pokud stojíte na vlakovém přejezdu, nebo vás čeká jen “rychlý“ nákup v supermarketu, vypněte motor.

Ušetříte palivo a za malou zmínku stojí i to životní prostředí.

picjumbo.com_HNCK0129 (1)

Kudy, že to jedete? 

Bořiči mýtů prokázali mnohé, třeba i to, že větší prsa dostávají větší spropitné (kdo by to byl řekl). Kromě toho se zabývají také serióznějším zkoušením. Kupříkladu zjistili, že dobré naplánování trasy může prodloužit dobu, kdy se rozsvítí “hladové oko“.

Jak, že si tedy cestu naplánovat? Vyplatí se jezdit doprava, eliminace kroutění volantem doleva šetří (jak jinak) palivo. Zatáčení vlevo je neefektivní, jelikož při čekání na přejetí protijedoucích vozidel běží vůz až moc dlouho na volnoběh.

V horku a trapném tichu

Hodně blonďatých řidiček si myslí, že když vypne klimošku a stáhne okna, spotřeba paliva rapidně klesne. A aby byla spotřeba ještě nižší vypne i rádio (“můžeme si přece povídat…o pocitech, našem vztahu, o tvým hezkým kamarádovi“). Kdy vaše milá pochopí, že pro aerodynamiku auta je nejlepší nechat okna zavřená! Klimatizace bere minimální množství paliva. Nejlepší možností je tedy jet rychleji než 60 km/hod, se zavřenými okny a s klimatizací nastavenou na příjemnou teplotu.

Nutné zlo

Pravidelná údržba motoru a tlak v pneu jsou nutnosti zmiňované na každém moto webu, ale málokdo to bere vážně. Přitom špinavý filtr snižuje účinnost motoru a nedostatečně nahuštěné pneu pak zhoršují jízdní vlastnosti a zvyšují spotřebu.

Read more

Local News