Jak chybujeme při koupi ojetiny?

Share

Přemýšlíte nad tím, že do své garáže konečně koupíte nějaké to auto? Automobil je určitě praktická věc, zejména pokud žijete v menší vísce a potřebujete se neustále někam přesouvat. Navíc nikde se nepíše, že musíte z počátku investovat stovky tisíc do zbrusu nové „káry”, ale stačí vám daleko menší obnos při koupi ojetiny. Jen si tedy dejte pozor na několik věcí. Ojetiny mohou mít velmi špatné tlumiče, výrazně opotřebované mohou být jak zvláště u sportovních aut – kde jak dobře známe, tyto auta obvykle neřídí poklidní důchodci. Příkladem jsou třeba tluče pro Ford Mustang.

Sledujte až příliš naježděné kilometry

Samotný technický stav o vozidle něco prozradí. Minimálně vám řekne, jak moc do auta budete muset ještě investovat, když si ho přece jenom zakoupíte. Mnozí lidé však upínají svou pozornost také na najeté kilometry, i když v praxi nejsou tak klíčovým ukazatelem toho, jak kvalitní auto je.

Neřiďte se proto pouze tímto číslem, které může o vozidle leccos prozradit, ale také nemusí. Někdy i auto s deseti tisíci najetými kilometry může vykazovat daleko větší prvky opotřebení než vozidlo, které najelo už sto tisíc kilometrů.

Neposlouchejte prodejce

Zejména pokud kupujete ojeté auto v bazaru neměli byste vždycky dát na všechno, co prodejci říkají. Jejich náplní práce je jedno jediné, a sice prodat vozidlo. I proto jsou schopní vám říct prakticky cokoliv, co ví, že zabere.

Nejčastěji používají báchorku o starém pánovi čili že vozem jezdil starý pán, který k němu byl velmi šetrný, neprotáčel to v zatáčkách a vozidlo dostal kdo ví kdy k narozeninám. Mnohé informace se dočtete ve velkém technickém průkazu, proto ho chtějte vidět.

Emoce nechte doma

Pokud si jdete koupit vozidlo, neměli byste ke koupi přistupovat pod tíhou emocí. Emoce jsou sice potřebné k životu, ale při důležitých rozhodnutí mohou být velmi špatným pánem. Rozhodně k tomu nepřistupujte pouze tak, že chcete jeden jediný model a přes to nejede vlak. Buďte otevření možnostem a poslouchejte raději svou intuici než své emoce.

Read more

Local News