Inkoustová, nebo laserová tiskárna? To je, oč tu běží

Share

Nevíte si rady se správným výběrem tiskárny? Dřív, než se rozhodnete pro konkrétní typ, zrekapitulujte si své nároky a očekávání. Berte v úvahu také četnost využívání. No a v neposlední řadě si promyslete, kolik peněz chcete to tiskárny investovat.

Inkoustová vs. laserová tiskárna

Jak již napovídají jejich názvy, základním rozdílem je technologie tisku. Inkoustová tiskárna pracuje na principu nanášení kapiček inkoustu přímo na papír prostřednictvím termického nebo piezoelektrického způsobu. Laserové tiskárny využívají k tisku suchý elektrooptický princip se složitou optikou a následným fixováním tisku. Je jasné, že rozdílná technologie přináší rozdílné výsledy. V zásadě lze ale říct, že inkoustové tiskárny jsou vhodnější spíš pro nízkokapacitní tisk, tudíž se pro domácí využití hodí víc než laserové. Výhodou je jejich kompaktnější provedení a výborná kvalita barevného tisku. Mínusem naopak nákladnější obstarávání náplní.

Když inkoust, tak se všestranným využitím

Kupovat zařízení, které nenabídne nic víc než tisk, je dávno přežité. Výrobci dnes nabízí sofistikované modely, které zvládnou několik praktických funkcí zároveň. Kromě samotného tisku dokážou dokumenty kopírovat, skenovat a ukládat do různých formátů. Součástí vybavení je i uživatelsky jednoduchý software, který umožňuje následnou úpravu nebo odeslání pořízených souborů.

Neprodělejte na náplních

Mírně ošemetnou záležitostí, spojenou s provozem tiskárny, jsou náplně. Dlouhodobý spor – originál vs. kompatibilní varianta můžete vyřešit vlastním rozhodnutím. Vzhledem ke kvalitě kompatibilních náplní je nanejvýš neekonomické pořizovat originální kazety, které stojí násobně víc. Třeba barva HP 302 vás vyjde na víc než sedm stovek, zatímco její neoriginální verze ve srovnatelné kvalitě jen polovinu. Kvalita tisku ani vaše tiskárna přitom neutrpí. Alternativní produkty jsou řádně certifikovány.

Další možností, jak ušetřit za náplně je jejich renovace. Jednoduše je necháte znovu naplnit a můžete je používat dá. Tento způsob je nejen nejlevnější, ale také ekologický.

Zdroj obrázku:

Proxima Studio / Shutterstock.com

Read more

Local News