Imobilizér – k čemu v autě slouží?

Share

Zabránit zlodějům ve snadné kořisti chceme všichni a pokud se jedná o naše plechové miláčky na čtyřech kolech, platí to dvojnásobně. Imobilizér slouží k tomu, aby ochránil naše auto před krádeží.

Více typů imobilizéru 


Technicky existují dva typy, mechanický a elektronický. V moderních vozech se ale setkáme většinou už pouze s elektronickým typem a i v technickém popisu aut se pod tímto pojmem rozumí právě tento typ. Imobilizér je tedy zařízení zabudované v automobilu, které brání nastartování motoru, pokud není vložený správný klíč se správným kódem. Při snaze auto nastartovat je z řídící jednotky vyslán signál a zabudovaný čip v autoklíči potvrdí jeho příjem, čímž se odblokují určité mechanismy a lze nastartovat. Zjednodušeně vysvětleno, bez toho, abyste měli správný klíč k autu, se kterým chcete odjet, se vám nepovede ani nastartovat a tím je riziko krádeže vozu minimalizováno.

Co když se porouchá? 


Jako každé zařízení, které je elektronické, může i u imobilizéru nastat porucha. S opravou se nevyplatí dlouho otálet, a jakmile se objeví první příznaky možné poruchy, je vhodné zajet za profesionály. Pokud musíte startovat na více pokusů, bliká kontrolka imobilizéru nebo se motor vypíná ihned po nastartování, může být imobilizér ve vašem voze vadný. Řešením jsou pak dle typu závady opravy řídících jednotek, přenastavení imobilizéru nebo jeho úplné vypnutí. To je metoda, která jednorázově ušetří vaši peněženku, ale váš vůz nebude zabezpečený proti krádeži. Čip s kódy pro imobilizér je standardně schovaný v klíči a tak je někdy nutná i jeho výměna. Stejnou pozornost vyžaduje i situace, kdy dojde k poškození klíčů od auta nebo jejich ztrátě, pak je potřeba řešit výrobu nových.

Kromě aut, která mají imobilizér s pevným kódem, je potřeba přistavit i vůz kvůli diagnostice imobilizéru a řešitelná je i situace, kdy jste ztratili jediný klíč od vozu. Každý problém má své řešení, pokud víte, na koho se obrátit.

Read more

Local News