HUAWEI Mate 40 Pro – Jak nahrávat kvalitní videa na sociální sítě

Share

V dnešní době sociálních sítí je populární nahrávat kvalitní videa. Doby, kdy touha natáčet amatérská videa vyžadovala návštěvu obchodu RTV a vysoký rozpočet, jsou nenávratně pryč. K záznamu videa ve Full HD nebo dokonce 4K kvalitě dnes stačí telefon. Samozřejmě, že i nejvyšší kvalita videa bude k ničemu, pokud bude film zaznamenán bez dodržování základních principů. Co tedy dělat, aby byl Váš film kvalitní? Přečtěte si několik tipů, jak nahrávat video pomocí mobilního telefonu.

Režim Krajina vs. Svislá orientace

Jednou z věcí, které profesionální filmaře nejvíce štve, je šířící se epidemie VVS – Vertical Video Syndrome. Od počátku historie pohyblivých obrázků měl film vždy horizontální orientaci. To bylo a je případ plátna kina, televizní obrazovky nebo obrazovky počítače. Natáčení videí v orientaci na výšku ochuzuje video o relevantní informace. Takto zaznamenaný film bude přehráván na obrazovce s černými pruhy po stranách. Pokušení je samozřejmě skvělé při fotografování lidí, která dokonale vyplní celý rámeček, když telefon držíte svisle. Rozhodně je lepší od natáčené osoby poodejít, nastavit telefon do vodorovné polohy a nechat jeho místo po stranách, aby v případě pohybu takzvaně neutekl z rámečku (zvláště pokud zaznamenáváme postavu v tanci).

Zoom

Většina telefonů na trhu má pouze digitální zoom. Tuto možnost nemá smysl používat. Kvalita takového filmu bude špatná a fotografování při vysokém zoomu způsobí, že i sebemenší pohyb ruky se promění v obrovské otřesy obrazu

Kvalitní rozlišení

Telefon Huawei Mate 40 Pro má schopnost nahrávat v rozlišení Full HD (1920 × 1080 pixelů), měli byste tuto možnost automaticky zvolit. Za předpokladu, že video, které zaznamenáte, bude vloženo na internet, tato možnost vám dává možnost kreativnější úpravy. K publikování filmů na internetu stačí kvalita. Předpokládejme, že nahráváte osobu ve Full HD, středním plánu. Individuální video má 90 sekund, ale chcete použít pouze 15 sekund na začátek a 15 sekund na konec. Vzhledem k tomu, že film bude exportován v kvalitě HD, můžete použít průměrný záběr od začátku řeči a přilepit jej pomocí detailního záběru získaného zvětšením záběru o 50 %.

Díky změně záběru si nikdo nevšimne smazaného fragmentu výpovědi (pokud nedošlo k razantní změně pozice postavy). Pokud máte telefon schopný natáčet v rozlišení 4K, můžete na záběrech provádět ještě extrémnější změny, například od obecného záběru po záběr zblízka. Při nahrávání videa ve vysokém rozlišení však musíte pamatovat na omezení paměti telefonu. Čím vyšší je rozlišení videa, tím rychleji kartu zaplníte. Níže je ukázka znázorňující rozdíl v plánech při ořezávání z rozlišení Full HD na HD.

Vyvážení bílé

Pokud nejste pokročilý videokameraman, je nejlepší ponechat automatické nastavení. Vyvážení bílé se může během natáčení filmu změnit, například při fotografování za zataženého dne a každou chvíli se slunce schovává za mraky. Pokud jste si však jisti, že se osvětlení nezmění, můžete jej nastavit ručně.

Pamatujte, že přirozené světlo je obecně mnohem silnější než světlo umělé. To znamená, že při filmování v místnosti s otevřenými okny, navíc osvětlenými zářivkovým světlem, se obě světla smíchají, takže ani denní světlo, ani nastavení vyvážení zářivky neodráží správnou barvu. Barva světla se bude měnit v závislosti na tom, jak daleko filmujete z okna.

Read more

Local News