Historie spodního prádla: Co o ní víme?

Share

Zamysleli jste se někdy nad spodním prádlem? Zatímco jej my bereme jako samozřejmost, v minulosti takovou samozřejmostí nebylo. Jak tedy spodní prádlo vzniklo a jak vypadalo kdysi? To se dozvíte se v článku.

Kdysi dávno ve starověkém Římě

Asi 100 let před Kristem ženy namísto klasických kalhotek nosívali zvláštní kousek, který připomínal lesklou plenku. I hruď si svazovaly látkou, aby zakryly velké poprsí, které bylo v té době považováno za neatraktivní.

Středověk a dámské spodní prádlo

Ženy v době středověku začaly nosit dlouhé noční košile, které jim sahaly až po kotníky. Spodní prádlo měla dlouhé rukávy a límec, který zakrýval větší část krku.

Později, v 14.století spodní prádlo už nebylo tak volné a začalo se vyrábět z jemnější, tenčí a často průsvitné látky.

Ženské utrpení v podobě korzetů

Ve stejnou dobu na scénu přišli i korzety a krinolíny. Krinolína se nosila pod sukní a nadzvedávala ji v zadní oblasti. A samozřejmě nepohodlné šněrovací korzety, které si ženy často stěhovali tak, že v nich nemohli dýchat, jsou všem známé.

Italská móda v 17. století

Italky měnily nepohodlné spodní prádlo za hedvábí a začali nosit cosi jako dlouhé šortky, které nahrazovaly kalhotky. Prý se k novému druhu kalhotek dostali tak, že začali krást pánské spodní prádlo svých manželů, protože vypadalo komfortněji.

Kratší kalhotky, které připomínaly šortky

Přibližně o 200 let později evropské ženy začaly holdovat kratšímu prádlu. I vzhled korzetů se změnil – odrazu byly delší a zakrývaly trup od prsou až po boky.

Přichází 20. století

Ve dvacátých letech se vzhled korzetů opět změnil. Korzety začínali v pase a končily kdesi na bocích. Zkrátily se také tehdejší „kalhotky“. Korzety zmizely po druhé světové válce.

Módní spodní prádlo 20. století

V tomto období se styl spodního prádla měnil každých pár let. V 60. letech se nosily kalhotky s vysokým pasem, v 70. letech přišly do módy tanga, 90. léta se nesly v duchu značky Calvin Klein a 20. léta přinesly módní faux-pas – trend nošení tanga kalhotek v kombinaci s kalhotami s nízkým pasem.

Historie spodního prádla mluví sama za sebe. Za každým kouskem můžete pozorovat jiný příběh typický pro dané období.

Read more

Local News