Historie číselných loterií – jak dlouho se sází?

Share

Číselné loterie jsou všude kolem nás. I když nemusíme být zarytými sázkaři, zvykli jsme si, že na nás tu a tam vykouknou stírací losy z vitríny v trafice nebo na poštovní přepážce. Kdo by potom neznal milionové jackpoty od loterie Sportka?!

Kde se však vzaly tyto loterie, jejichž výhra může lidem přinést pohádkové bohatství? Lidé se od nepaměti mezi sebou sázeli. Zdá se, že sklon k jisté formě hazardu si lidstvo drží po dlouhá tisíciletí. První zmínku o číselných loteriích najdeme ve starověkém Římě.

O tento nápad se zasloužil tehdejší římský císař Augustus Caesar. Jeho město shánělo peníze na rekonstrukci, ovšem daně byly již příliš vysoké. Tu se zrodila myšlenka uspořádat loterii, díky které by Řím získal peníze pro veřejné financování, a zároveň by vzrostla císařova popularita.

Loterie v období novověku, spisovatel Voltaire vyhrál v loterii

Každá loterie je založena na náhodě, kde výhoda je vždy na straně emitenta losů. Kvůli tomu se na číselných loteriích nedá dlouhodobě vydělávat. Můžete mít pouze štěstí. Čas od času se však najde v některé loterii skulina, které si zanedlouho někdo všimne.

V 18. století spolu poobědvali francouzský spisovatel Voltaire a matematik Charles Marie de La Condamine. V té době probíhala ve Francii loterie, která měla pobídnout občany k pořízení dluhopisů. S každým dluhopisem si jeho vlastník mohl pořídit loterijní los za tisícinu hodnoty dluhopisu. Výherce loterie se mohl těšit na tehdy monstrózní jackpot 500 000 liber.

Ze strany francouzské vlády šlo o zajímavou myšlenku, nicméně v jejím provedení byla skulina, které si matematik La Condamine povšiml. Výše jackpotu se totiž neodvíjela od ceny dluhopisu. Tím pádem, čím více jste měli dluhopisů jakékoliv hodnoty, tím byla Vaše šance na výhru vyšší.

Voltaire a La Condamine se proto spojili se s několika movitými investory, se kterými skupovali levné dluhopisy ve velkém. Za několik let si francouzská vláda uvědomila, že jackpot pravidelně vyhrává úzká skupinka osob, a rozhodla se je všechny žalovat. Soud však neshledal nikoho vinným, a proto se Voltaire finančně zabezpečil do konce svého života, a svoji pozornost tak mohl věnovat svému milovanému psaní.

Historické loterie versus dnešní číselné loterie

Dnes už jsou moderní loterie postaveny na matematických algoritmech. Díky nim nemohou hráči tyto loterie nikterak přechytračit. Každopádně mnoho sázejících, kteří hrají kupříkladu online loterie od sázkové kanceláře Fortuna, neustále hledá různé výdělečné strategie, které by jim přinesly úspěch.

Jak už jsme zmínili, lidem je špetka rizika docela blízká. Asi je jedno, zda hrajete ve starořímské loterii o stádo krav, nebo si dnes pořídíte sázenku do loterie Euromilióny. Vaším cílem je velká výhra, pro kterou jste ochotni zakoupit si svůj výherní los.

18+| Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Read more

Local News