Havarijní pojištění vás ochrání před velkými výdaji v případě nehody

Share

Havarijní pojištění je na rozdíl od toho povinného dobrovolné. Pokryje škody způsobené při nehodě, ke které došlo vaší vinou. Ochrání vás však i před nečekanými problémy jako je krádež vozu či poškození padlým stromem a podobně. Jedná se tedy o praktickou věc, díky které můžete ušetřit.

Kritéria při výběru

Jestliže vybíráte havarijní pojištění, cena by neměla být tím jediným kritériem, kterým se řídíte. Dívat byste se měli také připojištění rizik a rozsah poskytování asistenční služby. Právě asistenční služba se vám totiž může hodit při cestování do zahraničí, kdy vám pomohou s řešením náhlých problémů. Důležitá je také výše spoluúčasti. S nízkou cenou pojistného totiž mnohdy bývá také velké riziko, že většinu výloh na opravu vozidla budete muset hradit z vlastní kapsy. Proto se vždy vyplatí hledat spíše komplexní nabídku pojištění, se kterým budete co nejlépe kryti.

Výběr pojištění online

Na internetu můžete najít speciální kalkulačku, takže hravě srovnáte jednotlivé nabídky a najdete tu nejlepší. Navíc můžete celé havarijní pojištění uhradit online, přičemž smlouva vám přijde na e-mail. Z pohodlí domova tak můžete vybírat nabídky podle připojištění rizik a výši spoluúčasti. Spoluúčast může být vyjádřena minimální částkou či procenty, případně kombinací obojího. Vyplatí se si za havarijní pojištění o něco připlatit, aby spoluúčast nebyla vysoká. Díky tomu se tak nemusíte bát vzniklých škod při nehodě a ceny za jejich nápravu. Za ušetřené peníze si můžete koupit třeba nové potahy do auta a další doplňky.

Co přesně pojištění kryje?

Havarijní pojištění se vyplatí v případech, kdy škodu na vozidle způsobíte vlastní vinou. Nemusí se jednat o velké nehody, stačí trocha nepozornosti při parkování a poškození je na světě. Ať už je škoda jakákoliv, s tímto pojištěním vždy uhradíte pouze spoluúčast. Vyplatí se také pokud se chcete chránit před vandalismem. Zejména ve městech je časté poškození laku od ťuknutí na parkovišti či třeba objetí klíčem. Havarijní pojištění vás ochrání také před živelními pohromami jako jsou kroupy, pád sněhu či stromů a podobně. Většině těchto situací nelze předcházet a vyhnout se jim.

Cena havarijního pojištění

Cena této pojistky je ovlivněna řadou kritérií. Záleží na tom, jaké vozidlo chcete pojistit a k čemu ho využíváte. Odvíjí se od značky, stáří i hodnoty a zabezpečení vozidla. Cena je však ovlivněna také řidičem – jeho věkem, bydlištěm a také historií za volantem. Starší řidiči mají mnohdy cenu za havarijní pojištění výhodnější. Ušetřit můžete také při sjednání online, snažte se zkombinovat toto pojištění s dalším pojistným produktem (například povinné ručení), i tak můžete získat slevu. Za ušetřené peníze si můžete udělat radost třeba novými brýlemi, se kterými už na cestách nic nepřehlédnete.

Havarijní pojištění se vyplatí pro mladé i zkušené řidiče, jelikož pokryje i škody, kterým nelze předcházet. Díky tomu tak získáte jistotu, že za zlomek výdajů bude vaše auto opraveno a opět připraveno do provozu.

Zdroj obrázku: Daisy Daisy / Shutterstock.com

Read more

Local News