Gumball 3000

Share

Gumball 3000 je jeden z nejzhýralejších a bankovkami nejprosáklejších automobilových závodů na světě.

Historie tohoto závodu se začala psát roku 1933, kdy motocyklový závodní „Cannonball“ Baker, přejel USA od pobřeží k pobřeží za neuvěřitelných 54 hodin.

V roce 1970 pak byl na jeho počest uspořádán závod „Cannonball“ Baker Sea to Shining Sea Memorial Trophy, který se jel z New Yorku do LA. V roce 1979 byl však závod z politických důvodů zakázán. Jeho oživení nastalo až v roce 1999, kdy se syn milionáře Maxmillian Cooper nechal inspirovat filmem Cannonball Run s tématem šestidenního závodu 50ti přátel hlavního hrdiny a tak byl Gumball 3000 na světě.

Novodobý Gumball

Novodobý Gumball je závod na pět až devět dní, kde jako jediné pravidlo platí zaplacení startovného a dodržování určité trasy a míst na přenocování. Tento závod se proslavil díky vysokému zájmu slavných osobností jako jsou popové hvězdy, herci , milionáři či vrcholoví sportovci. Díky vysokému startovnému si účast v něm může dovolit jen málo kdo. Avšak pro ty, kteří se do závodu dostanou je připraven bohatý doprovodný program který se řídí motem „Drive all day, party all night“.

Avšak po celou dobu řízení vozu je přísný zákaz požívání alkoholu a tento zákaz platí i pro požívání drog, během celého závodu.

Celý závod je dlouhý 3000 mil, kdy se jezdí jen na veřejných silnicích za plného provozu a to nejčastěji v Evropě. I Česká republika byla svědkem několika přejezdů tohoto závodu po jejím území. Může se do něj zapojit v podstatě každý, kdo na to má. V tomto závodu nerozhoduje kdo dojede do cíle jako první, ale hlavním kritériem je originalita a vychutnávání si celého závodu na maximum. Velice často se stává že jsou účastníci tohoto závodu pokutováni a někdy také zatýkáni. Vítěz tohoto závodu obdrží trofej „Spirit of the Gumball“, která je nejčastěji v podobě naplněného automatu na žvýkačky. Dalšími cenami jsou bronzové sošky, které obdrží každý účastník závodu, nebo třeba „Most Stylish, „Best Car“.

I samotní sponzoři udílejí jednotlivým automobilům ceny podle jejich vlastních kritérií.

Tento závod nemá na světě, snad ještě kromě také velice známého diamant race, obdoby. Je to veliká přehlídka snobské naleštěnosti, arogance a bohémství, které je však velice vzrušující a vůně benzínu společně s vůní bankovek zvedne tep nejednomu milovníku rychlých vozů.

Table of contents

Read more

Local News